În fiecare an, în luna septembrie, este marcată Ziua Diplomaţiei Române, care a fost instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României.
 
Începând cu anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la 1 septembrie, potrivit site-ului www.mae.ro, fiind principalul moment în care este onorată, în spaţiul public, contribuţia pe care diplomaţia românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei, peste hotare.

Senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, la rândul său diplomat de carieră, a adresat, miercuri, 1 septembrie, de la tribuna Parlamentului, prima zi a noii sesiuni legislative, un mesaj de felicitare pentru Corpul Diplomatic și Consular al României.

"Propun să marcăm simbolic această zi de 1 septembrie, Ziua Diplomației Române. Este o temă la care putem să rezonăm indiferent de grupurile politice. Este o zi importantă și, ca om care fac parte din Corpul Diplomatic românesc de 27 de ani, și cunosc viața din interior, nu din exterior și nu pe bază de percepții, adesea deformate, aș vrea să vă propun să adresăm un cuvânt de apreciere și de mulțumire pentru diplomații României, unii cu părul mai încărunțit, alții aflați la pensie și care au dus niște lupte pe care nu toți le cunosc, în perioade mai complicate pentru diplomații maturi și pentru diplomații mai tineri. Vreau să adresăm felicitări Corpului Diplomatic românesc fără de care marile obiective de politică externă și legate de statutul european și euroatlantic al României de astăzi n-ar fi fost posibile", a transmis Titus Corlățean.

Demnitarul a punctat și faptul că eforturile breslei  ar trebui susținute mai mult pentru atingerea obiectivelor propuse.

"Sunt eforturi care trebuie apreciate, ar trebui susținute, poate, mai consistent prin alocări bugetare anuale care să asigure resursele necesare pentru atingerea unor obiective. Faptul că există o curbă descendentă de un număr de ani și cu 0,0 și zerourile continuă, din PIB, alocate pentru bugetul MAE nu ne face cinste nici măcar printr-o comparație cu bugetul MAE din Bulgaria. Dar, există o înțelegere tacită la nivelul grupurilor parlamentare la momentul la care, în urmă nu cu foarte mulți ani, am adoptat o lege la nivelul Parlamentului României, eliminând cele mai multe din taxele consulare, taxele de urgență, faptul că,  pentru fiecare alocare bugetară anuală se va completa cel puțin ceea ce reprezenta un venit din taxele de urgență care permiteau, de exemplu, angajarea de pe plan a unor agenți consulari, fără de care e foarte dificil, pentru că din centrala MAE nu avem capacitatea nici astăzi să putem trimite consuli atât cât ar trebui. Una peste alta, este bine să marcăm această zi, să-i felicităm pe diplomații României, pe consuli cei care, fără să fie perfecți, au făcut lucruri foarte importante pentru România și să încercăm să-i ajutăm mai mult. La mulți ani, diplomaților români și Corpului Diplomatic românesc!", a mai subliniat Corlățean.