Dincolo de măsurile corecte prevăzute de ordonanțele militare, există, însă, jumătăți de măsură și incoerență în deciziile guvernamentale care împiedică autoritățile să reacționeze rapid la situația de criză fără precedent pe care o traversează România. Analiza este făcută în context de către președintele executiv al PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean care reproșează  lipsa de curaj a guvernului în a-și asuma măsuri drastice pentru funcționarea normală a statului.

"Specialiștii spun că elementul cheie este întreruperea lanțului de transmisie a virusului, deci contactul direct sau implicit, ori aici este nevoie de măsuri mai ferme. Pentru a preveni transmiterea comunitară, trebuie să rupi lanțul transmisie și o astfel de chestiune nu se poate realiza, cinstit vorbind, când se fac recomandări. În general, românii nu prea au cultura respectării regulilor și e o realitate autocritică. Ori, dacă nu impui o regulă foarte clară cu o sancțiune, o normă fără sancțiune este ineficace, și asta o spune orice jurist. Când vii cu un ordin militar și stabilești un capitol de  recomandări ești destul de penibil, ca să spun așa. Deci, ori stabilești o regulă foarte clară cu sancțiune astfel încât să-i determini pe cetățeni să acționeze cu adevărat responsabil față de viața lor și a celor din comunitate, ori în continuare vom avea situații de picnic, de grătare, de chestiuni comunitare și fericire generală. NU e în regulă! Regulile trebuie să fie foarte clare, puse în practică și cu sancțiuni. Eu cred că guvernul trebuie să ia foarte în serios recomandările specialiștilor. Senzația noastră este că le-au preluat doar parțial până acum", a punctat Titus Corlățean  luni, în cadrul conferinței de presă on-line.

"Pare că asistăm la o lipsă de curaj în adoptarea unor măsuri concrete mai curajoase pentru a contracara epidemia și pentru a acorda un  sprijin absolut necesar actorilor economici pentru că fără economia să mai funcționeze lucrurile n-au cum să meargă bine în România. Faptul că, la nivelul Uniunii Europene, este suspendat pactul de stabilitate care stabilea niște măsuri constrângătoare pentru funcționarea normală a statelor membre, mă refer la deficit în primul rând, Guvernul României nu reușește să reacționeze rapid la această gură de oxigen uriașă pentru că sunt state vest-europene membre ale UE care au anunțat alocarea prin resurse proprii undeva între 10-15% din PIB pentru a contracara epidemia și pentru a menține economia la un nivel rezonabil la nivel național. Până acum, guvernul a anunțat resurse pe care intenționează să le aloce și nu le-a alocat încă, de doar 2% din PIB. E clar că e un guvern care nu are nici expertiza și nici curajul necesare la acest moment și ne obligă pe noi, din opoziție, să  venim cu soluții și să cerem guvernului să le preia sau, dacă nu, le vom pune noi în practică", a mai explicat liderul social-democrat.