Din 15 mai se ridică starea de urgență și rămânem în starea de alertă.

Ce înseamnă asta? Ce ne este permis și ce nu să facem după 15 mai?

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a venit cu precizări  referitoare la acest subiect. El a explicat clar care vor fi regulile de deplasare, aceasta fiind principala îngrijorare a multora dintre noi.

„Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”, a spus Vela, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

 

Ce presupune starea de alertă!

Conform legii, “pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”, cu condiția că “măsurile prevăzute trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege”. 

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

În timpul stării de alertă toate măsurile sunt decise și coordonate de la nivelul unui centru național al situațiilor de urgență, așa cum s-a întâmplat și în ultimele două luni, care este alcătuit din mai mulți miniștri și experți.