• Mai sunt doi ani și jumătate în care județul ar trebui să acceseze o sumă de 230 de milioane de euro care ar fi asigurat apă și canalizare în 54 de localități. Îmi pare rău că trebuie să constat că securistul Oprea nu a făcut nimic pentru implementarea acestui proiect! 

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Dâmbovița pentru perioada 2014-2020 este un proiect aproape ratat, susține senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu, în opinia căruia autoritățile abilitate nu au făcut nimic pentru implementarea acestuia.

Liderul politic a vorbit, într-o conferință de presă online, despre hibele identificate pe acest subiect fierbinte menit să asigure accesul la  apă și canalizare în 54 de localități din județ. 

"Lipsa apei potabile și măsurile de restricționare, raționalizare a consumului erau previzibile din luna noiembrie 2019. Toamna anului trecut au fost precipitații foarte slabe, iarna 2019-2020 a fost aproape fără zăpadă, primăvara 2020 fără precipitații, iar nevoia de apă este crescută primăvara pentru udarea culturilor agricole. Actualele conduceri ale Consiliului Județean, Primăriei Târgoviște, ADI Apă și Companiei de Apă au asistat pasiv la această provocare. Nu am auzit de 6, 7 luni de zile că au de gând să ia vreo măsură sau să discute acest subiect. Este ușor să pretinzi oamenilor să se spele pe mâini cum recomandă de fiecare dată președintele României, însă, lucrul acesta nu se poate face fără apă. 

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Dâmbovița pentru perioada 2014-2020 este un proiect aproape ratat. Mai sunt doi ani și jumătate în care județul ar trebui să acceseze o sumă de 230 de milioane de euro care ar fi asigurat apă și canalizare în 54 de localități. Îmi pare rău că trebuie să constat că securistul Oprea nu a făcut nimic pentru implementarea acestui proiect. El este cel care conduce în numele CJD ADI Apa din Târgoviște. Îmi pare rău, de asemenea, să constat că PSD tace complice, deși este principalul responsabil de un eșec major al administrației județene (...)" , a arătat Țuțuianu.

El a indicat ca și vinovați CJD, Primăria Târgoviște și conducerea Companiei de Apă.

"CATD  n-a gestionat bine proiectul, n-a desemnat cei mai buni oameni în Unitatea de Implementare (UIP) și  nu a venit cu soluții la ceea ce a ridicat consultantul pe acest proiect (...)

Este vremea ca instituțiile statului din Dâmbovița să verifice aceste aspecte, să ne lămurească dacă unii sunt puși pe furat la Compania de Apă sau pe rezolvarea problemelor cetățenilor", a mai punctat acesta.

Țuțuianu susține că este singurul care poate salva acest proiect, ținând cont de experiența acumulată anterior, reamintind că a scăpat Compania de Apă de la plata corecțiilor financiare care ar fi dus la dispariția companiei și ar fi lăsat fără servici peste 500 de salariați.  

"Ce trebuia făcut? În fiecare localitate trebuia făcut un puț de mare adâncime în asociere CJD cu consiliile locale și Compania de Apă. Un puț de mare adâncime 150-200 de m costă undeva la circa 40 000 de lei. Nu ar fi fost un lucru deosebit de greu de făcut. Cu 30 de puțuri de mare adâncime se putea rezolva alimentarea cu apă a întregului județ în condiții normale în tot acest an. În al doilea rând, ar fi trebuit încheiat un contract cu proprietarii firmei de la Moroeni care aduce apă de la 7 izvoare, un contract care să preia această apă să o ducă pe rețelele din județ cu interconexiuni între rețelele din mai multe localități, reprezenta de asemenea o soluție. În al treilea rând, trebuiau realizate captări suplimentare  din râurile care străbat județul. N-am auzit pe nimeni să vină să promoveze un asemenea proiect. Ar fi trebuit gândit un program de furnizare  restricționată în situații extreme".