Aproape 8 luni de pandemie și, de la "autoritățile statului", auzim zilnic aceleași sfaturi: spălați-vă pe mâini, purtați mască și păstrați distanța. Răspunsul la întrebarea ce fac instituțiile statului concret pentru protejarea sănătății populației în acest context pandemic este invariabil "spălați-vă pe mâini, purtați mască și păstrați distanța".

Repetarea obsesivă a acestei plăci, de la președintele țării, până la ministrul Sănătății și specialiștii de serviciu nu pare să fie dat roade căci, ce să vezi, numărul cazurilor explodează și nu neapărat pentru că cetățenilor nu le-ar fi intrat în cap "sfaturile prețioase "ascultate de dimineața până seara, ci pentru că undeva e o problemă. O problemă de gestionare a situației ... 

Cum explică autoritățile, care ne tot bombardează cu sfaturi de cum să ne protejăm, focarele izbucnite în foarte multe instituții publice și nu numai? Oare nu s-au spălat pe mâini și  ignorat mesajele  lui Klaus Iohannis? Greu de crezut.

Cum explică, spre exemplu, una din instituțiile de forță ale statului, structuri de ordine din Ministerul Afacerilor Interne  aflate chiar  în linia întâi și prezente la datorie pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, faptul că sunt zeci de cazuri confirmate sau suspecte doar la nivelul județului?

Cum explică IJJ Dâmbovița, de exemplu, faptul că, după ce au fost în misiuni, unele dintre cadrele militare chiar în focare de coronavirus, în special în perioada alegerilor din 27 septembrie, au fost lăsați să se întoarcă la familiile lor fără o minimă responsabilitate din partea instituțiilor față de ei? Da, și ei sunt eroi din linia întâi și și-au asumat niște riscuri, cu toate măsurile de protecție pe care cei mai mulți le-au respectat. Cum se explică faptul că, doar cei responsabili s-au testat și au suportat consecințele atrase de un rezultat pozitiv, în timp ce mulți alții au preferat să treacă sub tăcere și să se sustragă regulilor impuse de pandemie cu riscul de a transmite infecția în lanț, punând în pericol nu numai familiile lor, dar și cetățenii cu care intră în contact?

Când susții sus și tare că "sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare pentru aceste  instituții cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice", nu credeți, stimați responsabili din structurile MAI, că trebuie să luați măsuri interne pentru protejarea propriului personal? Cum ar fi izolarea preventivă după participarea la misiuni și apoi testarea periodică? Altfel, nu sunt chiar ei un pericol pentru sănătatea populației?

Sunt întrebări pertinente la care se așteaptă răspunsuri pe măsură. 

Până una alta, se pare că suntem pe cont propriu ...