Adesea, în viața noastră, Dumnezeu ne surprinde cu măiestria atotînțelepciunii Sale, cu felul minunat în care lucrează în lume și așează totul spre bine și frumos! Istorica și nobila capitală munteană, Târgoviște, orașul atâtor fapte minunate și glorioase, a fost binecuvântată cu personalități care, la momentul potrivit, au făcut ceea ce trebuie, împlinind așteptările contemporanilor lor în chip minunat.

Cum Dumnezeu nu rămâne niciodată dator și pentru că nu a dorit ca umbra uitării să se așeze peste orașul dominat de Turnul Chindiei, acum 21 de ani, în 26 decembrie 1999, a rânduit ca strălucirea gloriei fostei Cetăți de Scaun și reședințe mitropolitane să renască, cu meritată putere și strălucire, prin intermediul Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, întronizat ca Arhiepiscop al Târgoviștei.

Cu înțelepciune și echilibru, cu rigurozitate și bunătate, simțind pulsul veacului, dar binecunoscând și gloria trecutului, Mitropolitul Nifon (titlu primit în anul 2008), în simetrie desăvârșită cu opera predecesorului său de acum jumătate de mileniu, a înnoit din temelii viața bisericească și culturală de la noi. Într-un timp relativ scurt a reușit să reafirme excelența spirituală, aici, la noi, reintegrând orașul nostru pe harta națională și mondială, împărtășindu-i din prestigiul și renumele său.

Oricine aude astăzi de Mitropolitul Nifon se gândește la Târgoviște și invers, pentru că eminenta Sa activitate de Arhiepiscop și Mitropolit, de Exarh patriarhal pentru relațiile cu instituțiile europene și organizațiile creștine internaționale, de membru al Comitetului Central și al Comitetului executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor,  ori de reprezentant al Patriarhiei Române în relațiile cu Familia Regală a României sau aceea de organizator al vizitelor Papilor Ioan Paul al II-lea și Francisc în România se resfrâng benefic asupra urbei noastre.

Căutat, vizitat și respectat, atât pe plan local, cât și național și mondial, Înaltpreasfinția Sa este un simbol al excelenței, al diplomației și al bunei înțelegeri, de aceea, lideri  bisericești și politici, reprezentanți ai administrației centrale și locale, ai mediului academic, cultural și educațional îi caută sfatul, îi solicită medierea sau implicarea și se bucură de experiența și de înțelepciunea Sa, devenită proverbială.

Mulți îi datorează cariereleprintre care mă număr și eu, activitatea și reușita și destui sunt care recunosc aceasta, pentru că înainte de orice știe să fie om și să-și facă discipoli, să ajute, să împărtășească și să ofere, cu mare generozitate și jertfelnică implicare.

Peste două decenii de intensă, rodnică și frumoasă activitate a Mitropolitului Nifon la Târgoviște, capitală a culturii românești și europene, sunt evidente și recunoscute deopotrivă de oameni ce aparțin diferitelor domenii de activitate. Acest fapt este evident în remarcabila renaștere tipografică pe care a promovat-o, fiindcă, în fiecare an tipărește multe, bune, frumoase, de calitate și de folos lucrări ce evocă personalități ale istoriei noastre ecleziale și naționale, instituții sau evenimente într-o manieră qvasi exhaustivă și care se constituie în reper academic obligatoriu.

Apoi, arată o grijă deosebită pentru catehizarea și educația religios-morală a tinerilor, prin intermediul  numeroaselor volume și broșuri destinate lor, a  implicării parohiale și a diferitelor programe și proiecte eparhiale. Tinerii sunt în centrul misiunii ecleziale a Mitropolitului Nifon și acest lucru este evident și cu siguranță rodnic mai cu seamă în anii care urmează.

Pentru ca Evanghelia lui Hristos să aibă deplină credibilitate, Înaltul Ierarh s-a preocupat de intensificarea misiunii social-filantropice, reușind să creeze o adevărată rețea de ajutor și dărnicie, mai cu seamă pentru cei aflați în nevoie și suferință, iar aici este cunoscut sprijinul săptămânal acordat instituțiilor sociale din județul Dâmbovița, ori inaugurarea și buna funcționare a Cantinei Sociale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, ca și implicarea în ajutorarea cazurilor medicale urgente, ca să amintesc numai câteva din acestea.

A hirotonit foarte mulți preoți, mai mult de jumătate din clericii Eparhiei noastre aparținând “promoției” Nifon Mitropolitul, care s-a îngrijit de performanța educațională, morală și științifică din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia și a Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște.

La îndemnul, cu sprijinul, implicarea masivă și insistența Sa, au fost construite foarte multe biserici și case parohiale, au fost amenajate muzee eparhiale (la Reședința Mitropolitană, la Mânăstirea Dealu, la Mânăstirea Stelea, la Mânăstirea Nucet etc.).

Reconcilierea, buna înțelegere și pacea, colaborarea și cooperarea sunt parte a programului misionar al Înaltpreasfinției Sale, evident și binecunoscut lucru mai ales la noi în județ, iar paradigmatic este evenimentul împăcării naționale de la 8 septembrie 2001, când toți șefii de stat în viață ai țării noastre au venit la Târgoviște ca semn și mărturie al unității naționale (președintele în funcție, Ion Iliescu, fostul președinte, Emil Constantinescu și Majestatea Sa Regele Mihai I al României).

Douăzeci și unu de ani au trecut repede, au însemnat mult și arată că Mitropolitul Nifon este o binecuvântată prezență pe aceste frunoase meleaguri, dar mai ales că mai are încă foarte multe de spus orașului, istoriei și lumii.

De altfel, pentru tot ceea ce a făcut și face, activitatea prestigioasă a Mitropolitului Nifon a fost apreciată și recunoscută de cei ce trebuiau să o facă și amintesc numai câteva, precum: Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer conferit de către Preşedintele României, Ordinul dinastic Coroana României în grad de Mare Ofiţer, conferit de către Majestatea Sa Mihai I, fostul Suveran al României, ori titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de către Universitatea Valahia din Târgovişte.

Cu recunoştinţă şi mulţumire pentru întreaga slujire pe care Arhipăstorul nostru a dăruit-o Bisericii noastre strămoşeşti şi neamului nostru românesc, precum şi comunităţii noastre locale, în cei 21 ani de Înaltă păstorire, Îl rog pe Bunul Dumnezeu să dăruiască Înaltpreasfinţiei Sale îndelungă păstorire, pace, sănătate şi bucurie!

Voi rămâne veșnic recunoscător Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon pentru tot ce a făcut pentru mine!

Să trăiți întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!

Vicar eparhial

Ionuț Ghibanu