Valul fără precedent de cereri de pensionare în magistratură ar putea pune sistemul într-o situație dificilă pe fondul lipsei de personal. Declaraţia ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de la finalul anului trecut, a generat un număr semnificativ de cereri de ieșire din sistem.

Pe 31 decembrie, Stelian Ion declara în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite situaţiile în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani.

Subiectul a fost ridicat și de președintele executiv al PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, care se arată preocupat de ce se va întâmpla în sistemul de justiție aflat oricum sub presiunea lipsei de personal.

  • "Care este consecința unei astfel de declarații iresponsabile? Oameni cu experiență ies din sistem și nu știm ce vine din spate!"

"Este un semnal extrem de prost pe care l-a dat ministrul Justiției, acel domn de la USR care se ocupa cu gălăgia pe la comisiile juridice pe la Parlament, cu tot felul de sunete când era în opoziție. Acum a ajuns ministrul Justiției, este fostul avocat al lui Radu Mazăre de la Constanța, este un avocat care a obținut condamnarea unei cunoscute jurnaliste de la Constanța și plata unei sume importante de despăgubiri 40 000 de euro, dacă nu mă înșel. A făcut o afirmație extrem de gravă legată de vârsta de pensionare a magistraților. Acest semnal s-a dus în sistem, pe 21 ianuarie pe ordinea de zi a CSM-ului se află solicitarea formulată de 47 de magistrați, de 4 sau de cinci ori mai mult decât de obicei pentru ieșirea la pensie. Majoritatea sunt judecători, oameni cu foarte mare experiență care, speriați de acest semnal, aleg să iasă din sistem. Care este consecința unei astfel de declarații iresponsabile? Este aceea că oameni cu experiență ies din sistem și nu știm ce vine din spate. Legile justiției atât de criticate care stabileau, printre altele, o perioadă mai lungă de pregătire a celor care își doresc să devină judecători sau procurori să facă mai multă practică în instanțe, în Parchete, ceste legi sunt blocate constant de un an și ceva și nu știm ce vine din urmă. În schimb, magistrații cu experiență ies din sistem și acest lucru este foarte prost", spune senatorul Titus Corlățean.