Restaurarea conacului Cantacuzinilor din comuna dâmbovițeană Valea Lungă se dovedește a fi o misiune grea pentru autoritățile locale. Primarul vrea să obțină fonduri pentru a-l restaura și transforma în atracție turistică. Peste 2 milioane de lei ar însemna investiția, fondurile europene fiind singura șansă de a reabilita conacul, spune primarul Emil Negru.

Și în primul său mandat 2016-2020 în fruntea comunei primarul vorbea despre intenția de a depune un proiect de reabilitare a aceluiași conac, dar s-a reportat... în 2021, în cel  de-al doilea mandat.

Dacă va duce la îndeplinire acest proiect, clădirea va găzdui și  Muzeul Sătesc.

Conacul Cantacuzinilor a fost construit în jurul anului 1840 de familia de boieri care a folosit acest spațiu drept sediu administrativ. Construcția a urmat stilul tradițional, cu acoperiș în patru ape, acoperit cu șindrilă. Clădirea avea un pridvor generos, iar lângă construcția principală se aflau dependințele și un foișor. Conacul a suferit numeroase modificări și în timp s-a deteriorat. În 1932, a intrat în proprietatea comunei când a fost vândut locuitorilor care l-au transformat în spital.