Comunicat de presă

Vă aducem la cunoștință faptul că ministrul afacerilor externe a transmis o adresă ministrului muncii si protecției sociale, referitoare la faptul că Ministerul Alimentației, Agriculturii si Pădurilor din Bavaria, a realizat un film de informare cu subtitrare în limba română, destinat lucrătorilor sezonieri. In conținutul acestuia sunt descrise noile condiții de muncă și de cazare, cu respectarea restricțiilor în vigoare, precum și noile proceduri de protecție a salariaților împotriva infectării cu noul Coronavirus, introduse in acest context.

Filmul poate fi accesat la adresa https://www.youtube.com/watch?v=0DeVBKeR3vY.

Pandemia cauzată de Coronavirus si limitările asociate cu aceasta, constituie o mare provocare pentru întreprinderile agricole care angajează forță de muncă sezonieră.

Intreprinderile speciale necesită concepte speciale. Prin măsuri specifice de protecția muncii se intenționează asigurarea sănătații angajaților sezonieri, în cadrul întreprinderilor bavareze. Angajații trebuie informați despre aceste măsuri prin intermediul unor indicații interne și prin materiale informative.

Printre măsurile recomandate regăsim: păstrarea distanțării de 1,5m în timpul lucrului, montarea de panouri transparente de protecție, spălarea regulată a mâinilor, folosirea dezinfectantului, purtarea măștilor de protecție care să acopere gura și nasul, limitarea numărului de persoane în sălile de recreere sau bucătărie, aranjarea paturilor cu păstrarea unei distanțe suficiente în locurile de cazare comune, realizarea transportului lucrătorilor în vehicule cu dimensiuni suficient de mari, în încăperile comune și în grupurile sanitare, iar suprafețele de contact trebuie curățate sau dezinfectate zilnic.

Echipamentele de lucru se vor utiliza pe cât posibil în mod individual și se vor curăța regulat și temeinic, iar pe căile de circulație precum și în zona ușilor, trebuie păstrată o distanță suficientă.

Odată cu sosirea personalului sezonier la fermă, acesta va trebui să efectueze un test de Coronavirus sau trebuie să prezinte un test cu rezultat negativ care sa nu fie mai vechi de 48 de ore, iar în cadrul întreprinderilor agricole trebuie respectat principiul „locuim împreună, muncim împreună„ – LIMI.

De asemenea, pentru a reduce riscul unei infecții cu noul Coronavirus, măsurile de igienă elementare se vor respecta și în timpul liber.

Inspector șef

Marius Lixandru