Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, vicepremierul României, a fost prezent, astăzi, 27 decembrie în județul Dâmbovița, la invitația președinteli CJD, Corneliu Ștefan, unde s-a întâlnit cu primarii și parlamentarii.

Grindeanu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, noile termene legat de cel mai important proiect de infrastructură al județului DN71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia. Ministrul a precizat că pe sectorul Bâldana-Târgoviște pe 4 benzi, în lungime de 44,22 km calendarul este următorul: până la 21 marie 2022 depunerea de oferte, până la 21 iunie 2022 evaluarea ofertelor urmând ca în august anul viitor să fe comunicatrezultatul procedurii de atribuire (proiecție și execuție).

În ceea ce privește sectorul Târgoviște-Sinaia (modernizare 2 benzi), în lungime de 57, 47 km, termenele sunt depunere de oferte până la 15 ianuarie 2022, iar atribuirea contractului (proiecție și execuție) martie 2022.

  • Centurile ocolitoare, lăsate în sarcina autorităților locale, dar plătie de Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor a mai anunțat și că intenționează să lase anumite proiecte în sarcina autorităților locale, iar Ministerul Transporturilor să asigure finanțarea. Este și cazul celor trei centuri ocolitoare, inelul 2 de centură a municipiului Târgoviște, centura Găești și centura Pucioasa-Fieni, de a căror execuție se va ocupa CJD.

"Domnul președinte al CJ, Corneliu Ștefan, s-a mișcat foarte repede, astfel încât noi, cei de la Ministerul Transporturilor, să putem să descentraizăm aceste lucrări", a subliniat Grindeanu.

"E un lucru pe care mi-l doresc foarte mult, ca proiecte de tipul variantelor ocolitoare sau drumuri expres mai simple să fie date către autorităților locale care să le ducă la bun sfârșit iar Ministerul Transporturilor, într-un final, plătește lucrările", a mai spus ministrul care a explicat și de ce vrea să facă aceste lucruri.

"CNAIR are foarte multe proiecte în desfășurare și avem situații de termene incredibil de lungi chiar pentru lucrări simple.CNAIR este sufocată de proiecte de acest tip. Am luat hotărârea de a descentraliza aceste proiecte de mai mică amploare, ele să fie implementate de autoritățile locale iar Ministerul să plătească aceste lucrări. CJD a făcut rapid ce avea de făcut, anume să dea hotărârile de CJ . Urmează ca noi, la nivel de CNAIR, să aprobăm în Consiliul de Administrație această procedură de descentralizare pentru cele trei variante ocolitoare. Cred că este o soluție foarte bună nu doar în Dâmbovița, ci în toată țara, pentru că autoritățile locale au un interes mult mai mare pentru a face aceste lucrări decât cele centrale", a explicat Grindeanu.

La rândul său, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a precizat că, în următoarele 2 săptămâni, se vor semna protocoalele de colaborare între Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Dâmbovița.