Preţurile legumelor vor creşte cu 20% în prima parte a acestui an, ca urmare a facturilor de regu­larizare pentru consumul de energie electrică şi gaze, care vor veni în luna aprilie şi vor fi mai mari, avertizează preşedintele Cooperativei Agricole de la Lun­guleţu, Ionuț Lăscaie. El spune că motivul principal este acela  că au fost încălzite serele şi solariile în iarnă pentru producţie. Însă, prețurile legumelor nu se vor opri aici, mai atrage atenția liderul fermierilor din Lungulețu,  urmând o altă creștere de 20-35%, într-o a doua etapă.

Fermierul spune că, dacă producătorii nu cresc preţul, vor intra în faliment, argumentând cu faptul că preţul îngrăşămintelor chimice este mai mare cu 150% în luna ianuarie 2022 faţă ianuarie 2021, o tonă de îngrăşăminte fiind în medie 4.000 de lei.

Unii vor restrânge activitatea sau vor renunţa la cultura de legume. Zilnic vorbesc cu 30-40 de producători de legume în sere şi solarii, care sunt şocaţi de preţuri şi nu ştiu de unde să pornească, iar singura soluţie este să se împrumute la bănci şi IFN-uri, să nu rămână necul­tivat terenul“, mai spune Lăscaie. El atrage atenția că, în România s-ar putea întampla ca în India, dacă nu va interveni statul. Anul trecut, în India, spune Lăscaie, preţurile au explodat la roşii, fiind comparate cu petrolul, ca urmare a creşterii preţului carburanţilor, iar multe restaurante au scos din meniu preparatele la care se foloseau roşii. 

Cooperativa Agricolă de la Lungulețu este formată din 855 de fermieri și a avut o cifră de afaceri de 150.000 de lei în 2020, conform datelor publice.