Jandarmii de la posturile montane Peștera și Zănoaga, împreună cu lucrători ai LDP Dâmbovița, salvamontiști și Poliția pentru Platoul Montan Bucegi au intervenit astăzi, 8 februarie a.c., pentru a sprijini mai mulți turiști aflați în dificultate, informează IJJ Dâmbovița.

Turiștii, din București, Ilfov, Neamț, Vrancea, Tulcea și Galați, erau cazați în zona Peștera-Padina și intenționau să plece către domiciliu, iar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, caracterizate prin vânt puternic, viscol și vizibilitate redusă, aceștia au avut nevoie de ajutorul jandarmilor pentru a ieși din zona montană.

Astfel, jandarmii montani i-au condus pe cei 24 de turiști aflați în 12 autoturisme, în condiții de siguranță, până la Cabana Cuibul Dorului, de unde aceștia și-au continuat deplasarea spre domiciliu.

Totodată, începând de astăzi, 8 februarie a.c., ora 14:00, DJ 713 Cota 1000 – Dichiu a fost închis circulației rutiere, până la îmbunătățirea vremii. Se poate circula în condiții de iarnă pe DJ 714 Moroeni-Orzea-Zănoaga-Peștera.           

Pentru prevenirea situațiilor de pericol în zona montană recomandăm turiştilor următoarele:

– înainte de a pleca la drum, să vă informați asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale;

– să aveți autovehiculele echipate corespunzător pentru sezonul rece (anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);

– să folosiţi numai drumurile deschise circulației;

– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;

– să respectați măsurile adoptate de autorități în context pandemic.

Turiştii aflaţi în dificultate în Munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112 sau numerele de telefon 0749.058037/0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani de la posturile Zănoaga și Peștera.