Primăriile care se află în incapacitatea de a-și plăti facturile la energie vor primi bani de la guvern, prin Ministerul Dezvoltării. Guvernul Ciucă înființează, astăzi, 14 februarie, prin Ordonanță de Urgență, o nouă măsură de sprijin financiar pentru unitățile administrativ-teritoriale care nu pot suporta cheltuielile legate de achiziția gazelor naturale sau plata în avans a acestora:

Principalele prevederi:

- Sumele vor fi acordate din bugetul Ministerului Dezvoltării, „în situații deosebite și în condiții temeinic justificate ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale”.

- Sumele se alocă bugetelor locale prin ordin al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, „pe bază de cerere temeinic justificată”.

- Sumele se alocă unităților administrativ teritoriale care au beneficiat de subvenţia pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei și la nivelul cărora nu s-a înregistrat excedent bugetar la 31 decembrie 2021.

- Sumele alocate nu pot depăși dublul subvenției pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei.

- Sumele acordate se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022.

- Ministerul Dezvoltării va estima necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse. În baza analizelor și estimărilor realizate, ministerul identifică și criterii de departajare a beneficiarilor sau de limitare a alocărilor.

Proiectul de OUG  poate fi consultat mai jos.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. III din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei "Delta Dunării"

Având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri pentru populația României, este necesară adoptarea unor măsuri urgente de susținere a unităților administrativ-teritoriale pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru populație, Deoarece menținerea unui nivel de trai decent al populației și asigurarea unui grad optim de confort termic care să nu afecteze sănătatea publică, mai cu seamă în contextul epidemiologic actual generat de pandemia de COVID – 19, necesită intervenția statului care să minimizeze într-o măsură adecvată impactul negativ, în situațiile în care la nivelul unităților administrativ-teritoriale resursele financiare disponibile sunt limitate, Ținând cont de faptul că în practică, subvenția prevăzută la art. III din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei "Delta Dunării", cu completările ulterioare, se dovedește a fi insuficientă pentru a răspunde scopului asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și determină situații la nivel local unde este sistată furnizarea gazelor naturale, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public general și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Articol unic – La articolul III din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei "Delta Dunării", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1036 din 29 octombrie 2021, cu completările ulterioare, după alineatul (3) se introduc șase noi alineate, alin. (4) - (9), cu următorul cuprins:

„(4) – Pe lângă subvenția prevăzută la alin. (1) –(3), în situații deosebite și pentru motive temeinic justificate, ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale din sumele prevăzute la alin. (1) și în limita prevederilor bugetare cuprinse în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, cu această destinație, prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației se poate aproba, pe bază de cerere temeinic justificată, alocarea unor sume bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, care la data de 31 decembrie 2021 nu au înregistrat excedent bugetar, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.

(5) – Pot beneficia de sume acordate potrivit prevederilor alin. (4) unitățile administrativ-teritoriale care au beneficiat de subvenția alocată în condițiile alin. (1) – (3) din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Sumele alocate potrivit prevederilor alin. (4) nu pot depăși dublul subvenției alocate potrivit prevederilor alin. (1)-(3).

(6) - Sumele acordate potrivit prevederilor alin. (4) și (5) se raportează la subvenția alocată potrivit prevederilor alin. (1)-(3) pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie 2022, respectiv februarie 2022.

(7) – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației realizează lunar analiza sumelor alocate potrivit prevederilor alin. (1)-(3), respectiv potrivit prevederilor alin. (4)-(6) și estimează necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a sumelor ce fac obiectul cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse potrivit prevederilor alin. (1)-(3).

(8) În baza analizelor și estimărilor realizate conform prevederilor alin. (7) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației identifică criterii de departajare a beneficiarilor sau de limitare a alocărilor potrivit prevederilor alin. (4)-(6), astfel încât să fie asigurată finanțarea solicitărilor primite potrivit prevederilor alin. (1) – (3).

(9) Criteriile de departajare sau de limitare prevăzute la alin. (8) se stabilesc prin ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației prevăzut la alin. (4).”

PRIM- MINISTRU Nicolae – Ionel CIUCĂ