Ziua Eroilor  este celebrată, în fiecare an, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti. Ziua Eroilor neamului are ca scop să ne aducă aminte de ostașii căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Autoritățile locale, județene, instituțiile de arme, biserica și oamenii politici i-au comemorat pe eroii, ostașii și luptătorii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, astăzi, la Târgoviște, în Piața Tricolorului.

Oficialitățile au adresat mesaje și au depus coroane de flori.  Din partea Parlamentului României a vorbit senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă.

 

Astăzi, marcăm cu respect și  cu recunoștință Ziua Eroilor (...) Este o zi a eroilor pe care o sărbătorim cu gandul la cei care, bărbați și femei, și-au jertfit viața, timp de secole, în marile bătălii ale poporului român pentru reîntregirea patriei, pentru apărarea ei, pentru libertate, demnitate și credință. Este o zi importantă în care, în special pentru tânăra generație, trebuie să ne înclinăm cu respect pentru ca cei care vin după noi să înțeleagă faptul că cei care și-au jertfit viața au făcut posibil ca astăzi, noi, cetățeni ai României să trăim aici, în această țară, în pace, în libertate. O țară care atunci, în 1918, a fost reîntregită, o țară  care astăzi, nu este pe deplin reîntregită, și față de care avem încă de făcut, politic și instituțional, lucruri importante pentru ca România să fie din nou reîntregită, a transmis Titus Corlățean.

Demnitarul român a vorbit și despre ziua de 4 iunie, declarată Ziua Tratatului de la Trianon, lege pe care a inițiat-o în Parlament.

Sunt cu doar două zile înainte de ziua de 4 iunie, zi în care, în 1920, puterile aliate și învingătoare în Primul Război Mondial, între care și România, au încheiat cu noua entitate numită Ungaria, Tratatul de Pace de la Trianon care consfințește recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei cu patria mamă România. Să știm să marcăm, în acest an, cel puțin, ceea ce în ultimii doi ani nu am putut să facem o zi de asemenea de sărbătoare națională recunoscută printr-o lege pe care am avut onoarea să o inițiez și pe care, în Parlament, a trebuit să o adoptăm nu o dată, ci  de două ori, din cauza unei dificil de acceptat și inexplicabilă din punct de vedere politic rezistențe la nivel înalt în statul român. Cred că este bine să înțelegem care este semnificația acestei zile, Ziua Eroilor, care este semnificația zilei privind Tratatul de la Trianon, 4 iunie, pentru ca noi toți, cetățeni ai României să onorăm cu adevărat cu respect și făcând mai mult și mai bine pentru patria noastră și transmițând un necesar mesaj generației care vine, a mai spus Corlățean.