Familia Furdui continuă să fie despărțită, la un an distanță de când Protecția copilului din Germania (Jugendamt) a luat decizia de a interveni în cazul ei.

 

Titus Corlățean, cel care s-a implicat în susținerea demersurilor de reîntregire a acestei familii greu încercată, a reluat lupta pentru rezolvarea acestui caz. 
 
 
Demnitarul român  a participat astăzi, duminică, 18 septembrie, la mitingul de protest, dar și de susținere a familiei Furdui din Germania, ai căror 7 copii au fost luați abuziv de autoritățile germane de "protecția" copilului-Jugendamt.
 
 
 
Titus Corlățean a transmis autorităților germane de la mitingul de la Hanovra un mesaj emoționant, dar în același timp, clar și ferm.
 
  • Nu ne vom opri până când copiii familiei Furdui nu se vor întoarce la părinții lor!
 
Am venit cu mandatul statului român și al Parlamentului României pentru a cere reunificarea familiei Furdui deîndată și de a cere, din partea Guvernului României, cu procedurile aprobate, repatrierea copiilor Furdui care sunt cetățeni români!”, a spus Titus Corlățean.
O spun cu smerenie, sunt fost ministru de Externe al României și fost ministru al Justiției. Lucrez  de-a lungul anilor cu parteneri importanți din Guvernul și Parlamentul german. Am avut onoarea să lucrez cu doi mari miniștri de Externe ai Germaniei din care unul este, astăzi, președintele Republicii federale. Am fost colegi, am lucrat împreună european, euroatlantic, ne-am respectat reciproc. În momentul de față lucrez cu parlamentari germani importanți, niciodată, însă, nu mi-am imaginat că vom avea un astfel de caz, de situație dramatică și un astfel de tratament abuziv, discriminatoriu împotriva unei familii de români, cetățeni români, aici, în Germania. Noi am fost aici, acum exact un an și două luni și am avut atunci, pe lângă întâlnirea cu părinții, Camelia și Petru, cu autoritățile locale, cele de land, și la Berlin cu autoritățile Guvernului Federal și am crezut că ave m o înțelegere constructivă de a lucra politico-diplomatic, instituțional, de a vedea administrația și judiciarul german reparând acest abuz făcut împotriva familiei Furdui. Și, din păcate, ne-am înșelat. Am văzut că primul pas care părea că este pozitiv, respectiv că fetele familiei Furdui  au revenit la părinți, a fost înșelător pentru că ceilalți 5 copii sunt în continuare ținuți prizonieri și se caută sistematic ruperea relațiilor lor de părinți (...)  Nimic nu justifică tratamentul discriminatoriu și abuziv îndreptat împotriva familiei Furdui! 
Astăzi, mesajul nostru către autoritățile germane este unul foarte clar: după 1 an și două luni de așteptări care u fost înșelate prin ceea ce s-a întâmplat împotriva acestei familii aici, în Germania, îndemn cu respect autoritățile germane să fie conștiente de faptul că nu ne vom opri până când copiii nu vor fi înapoiați părinților! Avem o datorie constituțională de a ne apăra proprii cetățeni (...) cei care ignoră ce au strigat acești copii că vor înapoi la părinți comit o greșeală foarte profundă. Până astăzi, am încercat discret, pe canalele noastre instituționale politice să ajungem la o soluție pozitivă cu autoritățile germane. Am constatat că unele autorități evită dialogul cu noi. Un astfel de lucru nu se face între parteneri! Așa încât, eu, de astăzi, mă simt dezlegat și vă spun că vom folosi toate instrumentele pe care le avem europene, la Bruxelles, la Strasbourg, la Consiliul Europei, dar și relațiile pe care le avem cu partenerii noștri de la Washington așa cum am făcut în cazul familiei Botnariu din Norvegia pentru a genera o mobilizare internațională a bisericilor, a partenerilor internaționali, pentru a veni în sprijinul familiei Furdui”.
 
”Vreau să le fac un cadou unora dintre copiii pe care i-am întâlnit sau pentru unul dintre ei pe care încă nu l-am întâlnit. Pentru că avut discuții de suflet cu Natalia și cu Estera, două brățări cu tricolorul României. Pentru David, un cadou simbolic, insigna unui senator al României, a mea, pe care am câștigat-o prin muncă  și am niște voturi în spatele acestei munci. I-o voi oferi lui David pentru a păstra această legătură de suflet cu patria-mamă. La fel, îi voi oferi și o insignă cu tricolorul României pe care să o poarte în suflet”, a mai spus demnitarul.
 
 
Alături de senatorul Titus Corlățean, președinte al Comisiei de politică externă, s-au aflat și deputații Robert Sighiartău și Ben-Oni Ardelean.
La miting au participat Petru și Camelia Furdui,  cele două fete Natalia și Estera și David, fiul cel mare care a avut dreptul la câteva ore cu familia.