Foarte multe primării riscă să nu poată plăti salariile pe care și le-au mărit, iar hotărârile de consiliu local adoptate în acest sens ar putea fi atacate de Instituția Prefectului!

Directorul Direcției Județene a Finanțelor Dâmbovița, Emilian Rusu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că, în următoarea perioadă, am putea asista la atacarea mai multor astfel de hotărâri luate de consiliile locale. El a subliniat că sunt câteva UAT-uri care au încercat să forțeze bugetul, însă, a evitat să ofere exemple. 

"Trebuie respectată legea cu acele salarii majorate în această perioadă. Și instituția Prefectului urmărește legalitatea hotărârilor de consiliul local adoptate pentru mărirea salariilor și, în următoarea perioadă, s-ar putea să ne trezim cu câteva hotărâri atacate prin ordin al prefectului.Legea spune că poți să mărești salariile, dar ținând cont de dimensiunea bugetului. Nu putem să forțăm bugetul! Eu sunt convins că salariile vor fi acoperite, dar cu respectarea legii. Sunt câteva UAT-uri care au încercat să forțeze bugetul, unele chiar au reușit, dar se vor lovi de această cenzurare. Nu pot să dau exemple, nu are rost. Nu neapărat primarii, cei care au claculat la momentul respectiv, secretarul, contabilul, au calculat salariile și au încercat să le majoreze chiar nu au citit legea cum trebuie. Tocmai de aceea nu vreau să-i trag eu de urechi și chiar dacă a scăpat vreo hotărâre de consiliu local, va fi atacată prin ordin al prefectului. Nu le știu, doar la nivel de discuții", a precizat, marți, într-o conferință de presă, directorul Direcției Județene a Finanțelor Dâmbovița, Emilian Rusu. 

Situația a fost semnalată și de către  Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana Băi şi președinte al Asociaţiei Comunelor din România care a arătat că foarte multe primării riscă să nu poată plăti salariile în ultimele două luni ale anului în curs.

„Dacă nu va fi o rectificare pozitivă, de acoperire a acestor lipsuri, se va intra în anul 2017 cu goluri mari în ceea ce priveşte neacordarea drepturilor salariale. Vom fi în situaţia în care plăteşti obligaţiile pentru salarii, dar nu plăteşti salariile la oameni. Noiembrie şi decembrie vor fi luni criminale pentru cei din administraţia publică”, a spus  Emil Drăghici.