Credincioși din orașul Fieni și din localitățile învecinate au luat parte duminică, 11 decembrie 2022, la slujba de târnosire a noii biserici din cartierul Berevoiești al orașului Fieni, cu hramurile „Sf. Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”, ce a fost oficiată, ca de altfel și Sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

La acest important eveniment duhovnicesc al Eparhiei noastre au participat oficialități locale, județene și naționale ce au dorit să fie alături de numeroșii credincioși prezenți, în manifestarea publică a credinței și a bucuriei lor spirituale.
Lucrările de construcție la acest nou locaș de cult s-au desfășurat între anii 2008-2022, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Consiliului Local al orașului Fieni, Consiliului Județean Dâmbovița, al enoriașilor parohiei și cu implicarea membrilor Consiliului Parohial.

”Acum 5-6 luni, prietenul meu, Corneliu Ștefan, președintele PSD DB, m-a invitat să văd cum dintr-un gând se face un drum și drumul se transformă în poartă. Căci “noi porți ale Cerului sunt Bisericile” avea să ne confirme azi Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la slujba de târnosire a noii biserici din cartierul Berevoiești din Fieni.
Este biserica la care Corneliu Ștefan a contribuit substanțial atât material cât și spiritual și pe care atunci, în vară, o descopeream prima dată. Altarul stătea ascuns sub schele. Nici pictura nu se lăsa complet descoperită privirii dar îngerii din naos și din pronaos susțineau cu ochii lor luminoși întreg edificiul. Doar privirea preotului paroh Mihail Coman trăda neliniștea dintre vis și înfăptuire. Se apropia timpul sfințirii. Părintele muncea cot la cot cu restul echipei construind împreună cu ei și speranțele și visul noului lăcaș.
Biserica este un spațiu al întrebărilor și al forței simbolice. Astăzi a fost Duminica Pretextelor și predicatul acestei zile este recunoștința. În toate bisericile de la noi, preoții au făcut o alegorie la împărăția lui Dumnezeu și la modul în care omul modern (mai) găsește calea spre Biserică. Totul a fost mai simplu pentru că facilitatorul trecerii acestor praguri a fost Înaltpreasfinția Sa Nifon. Cu forța sa spirituală, IPS Nifon ne-a condus printrele simbolurile slujbei și ne-a ajutat să cuprindem sensurile mari ale liturghiei. Tradiția înconjurării bisericii de trei ori este o parabolă la drumul prin pustiu al omului până la momentul descoperirii lui Dumnezeu. Și aici preotul bate în poarta bisericii și găsește drumul. De trei ori a fost nevoie să facă drumul și tot de trei ori să bată în ușile bisericii, trimiterea la Sfânta Treime fiind evidentă.
Toată parabola în care se citește liturghia din Duminica Pretextelor este plină de simboluri: cina-ca lucrare a lui Dumnezeu la care cei aleși sunt invitați dar ei refuză, sub diferite pretexte.
Apoi țarina-ca simbol al atașamentului față de ceea ce este pământesc, apoi perechile de boi-care pot simboliza și legătura sub jugul păcatului dar și simțurile care tot cinci sunt! Ultimul pretext este femeia-văzută aici ca simbol al păcatului carnal. Prin toate aceste sensuri și episoade de forță simbolică am trecut și eu azi, la slujba oficiată de IPS Nifon, în biserica din Berevoiești. Noul lăcaș de cult poartă hramul Sf. Împărați Constantin și Elena și s-a deschis pentru toți credincioșii, de azi, în așteptarea nașterii lui Christos”, a scris deputatul Radu Popa, pe pagina de facebook.