O serie întreagă de probleme legate de aplicația EduSal, în care școlile calculează și înregistrează date despre salariile profesorilor, sunt semnalate de grupul didactic auxiliar format din peste 200 de secretari și contabili din județul Dâmbovița.
Aceștia reclamă faptul că versiuni de lucru care apar lunar dau erori, modificările frecvente ale aplicației EduSal, chiar și atunci când nu intervin modificări legislative în ceea ce privește salarizarea personalului din învățământ, sunt parcă  menite, susțin ei,  să bulverseze lucrătorii compartimentului secretariat-contabilitate. 

Semnalele disperate trase de ei primesc constant răspunsul optimist ”se vor rezolva odată cu livrarea noii versiuni”. Însă, problemele se perpetuează!

Iată câteva dintre problemele pe care le reclamă personalul didactic auxiliar din județ.

”De ce oare se întâmplă asta? Cine răspunde la nivel de unitate de nemulțumirile cadrelor didactice, pe cine pică beleaua? Pe secretarii și contabilii care se străduiesc să dea de cap situațiilor cu care se confruntă!”  

”Din câte am înțeles, acest program costă foarte mulți bani și nu funcționează corect! Și nu de ieri, de azi!De ani de zile! Nu se mai poate așa ceva ! Suntem bătaia de joc a celor de la Edusal. Atâtea versiuni, încât nu mai știm ce e corect! Iei de la unii, dai la alții, calculăm de atâta amar de vreme și tot nu e bine! Intrăm în mormânt și lor nu le pasă!

”Eu am trimis mail celor de la centrul de care aparținem și nu mi-au dat un răspuns. Oare, nu au răspunsurile la ei?

”Ce le explicăm oamenilor? Ne trezim că ne dau în judecată că nu le dăm banii cuveniți!” 

”Calculele făcute de Edusal sunt făcute arbitrar!”

”Edusalul este chinul salarizării ISJ-urilor, secretarilor și contabililor! Este unul dintre motivele pentru care îmi doresc să părăsesc acest sistem de când am intrat în el”!

Am solicitat și punctul de vedere al Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. Ileana Nicolaescu ne-a precizat că sunt într-adevăr o serie de deficiențe ale soft-ului, dar are convingerea că ele se vor remedia.

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al Ministerului Educației care gestionează contractul cu furnizorul programului. Secretarul de stat Sorin Ion n-a putut fi contactat până la momentul publicării materialului.