În perioada ianuarie-februarie 2023, pe raza județului Dâmbovița, au fost înregistrate 81 de accidente de circulație, 81,48% dintre acestea fiind accidente rutiere ușoare.

Atât accidentele de circulație grave, cât și cele ușoare înregistrează o scădere, comparativ cu anul precedent. Potrivit IPJ Dâmbovița, este evidențiată o diminuare în ceea ce privește victimizarea persoanelor în accidente de circulație grave, fapt pentru care, față de anul precedent, numărul unor astfel de evenimente a scăzut cu 16,66 %, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 37,5%, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 16,66%, iar numărul persoanelor rănite ușor a scăzut cu 28,57%.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, numărul accidentelor rutiere ușoare înregistrează o scădere de 9,58%, iar numărul persoanelor rănite ușor înregistrează o scădere de 12,90%.

Din totalul accidentelor rutiere produse în primele două luni ale anului 2023, cele mai multe dintre acestea, respectiv 62,96%, s-au produs în mediul rural.

Totodată, în zilele de marți și joi s-au înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere cu victime, reprezentând 17,28% din totalul evenimentelor. Conform statisticilor, în intervalul orar 17:00-18:00, s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere cu victime, această perioadă însumând 12,34 % din total.

Pe drumurile naționale ce tranzitează județul, s-au înregistrat 30 de accidente de circulație, dintre care 7 au fost grave, iar pe cele județene, 19, dintre care 5 grave.

Astfel, pe DN 71, pe tronsonul Bâldana-Târgoviște s-au înregistrat 6 accidente de circulație, iar pe sectorul Târgoviște-Cota 1000, alte 5. Pe DN 7, pe raza localităților Lungulețu-Titu-Produlești s-au înregistrat 6 evenimente rutiere, iar pe sectorul de drum Tărtășești-Slobozia Moară, 2.

Pe DN 1A, pe tronsonul Crevedia-Cornești au avut loc 5 accidente de circulație, iar pe DN 72A, Târgoviște-Malu cu Flori, Pe DN 72, Găești-Târgoviște și pe DN 61, Corbii Mari-Găești, câte un accident.

În perioada analizată, principalele cauze generatoare de accidente identificate, la nivelul judeţului Dâmboviţa, sunt: viteza (neadaptarea vitezei la condițiile de drum reprezintă 18,51% din numărul total de accidente); neacordarea priorității de trecere pietonilor reprezintă 17,28% din numărul total de accidente, abaterile pietonilor (12,34% din numărul total de accidente s-au produs pe fondul nerespectării regulilor de circulație de către pietoni, în special pe fondul traversării neregulamentare a străzii); neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept reprezintă 12,34% din numărul total de accidente); abaterile bicicliștilor (11,11% din numărul total de accidente s-au produs pe fondul nerespectării regulilor de circulație de către această categorie de participanți la traficul rutier).

 Persoanele predispuse a fi implicate în evenimente rutiere negative sunt cele cu vârsta cuprinsă între 46 și 60 de ani. Prevenirea producerii unor accidente de circulație reprezintă în continuare unul dintre obiectivele principale ale poliției rutiere, motiv pentru care, în perioada următoare, activitățile organizate vor fi intensificate. Aceștia  atrag atenția conducătorilor auto să manifeste prudență la volan, să dea dovadă de responsabilitate și respect atunci când utilizează rețeaua de drumuri publice și să respecte cu strictețe regulile de circulație.