Direcția Națională Anticorupție anunță că a fost pusă în mișcare acțiunea penală și s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 martie, față de Oana Sivache, director general, respectiv director general adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.) la date faptei, pentru luare de mită, și față de Bogdan Furtună, manager interimar la Spitalul Clinic Colțea din București, pentru dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 1 iulie 2023 – 27 februarie 2024, Oana Sivache ar fi primit de la Bogdan Furtună foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa A.S.S.M.B. l-ar fi ocupat împreună cu familia.

„În schimbul obținerii acelor foloase, inculpata Sivache Gabriela-Oana ar fi făcut demersuri pentru ca inculpatul Furtună Ioan-Bogdan să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu data de 04.11.2022”, susțin procurorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi trebuie să respecte o serie de obligații: să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele.

Sivache și-a început cariera politică în PSD Dâmbovița, însă, a ajuns la vârful Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), propulsată de USR, ca ”protejata” lui Vlad Voiculescu, tot dâmbovițean, fost ministru USR al Sănătății.