Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a ieșit astăzi, într-o conferință de presă, cu primele explicații publice pe subiectul dezastrului de la Baraj. 

Situația a fost adusă în atenția publică de primarul Târgoviștei, Cristian Stan, care semnala, în urmă cu câteva zile, faptul că râul Ialomița a fost transformat într-un ”noroi mișcător” din cauza decolmatării Barajului Pucioasa.

http://db24news.ro/actual/6828-imaginile-unui-dezastru-ecologic-primarul-targovistei-cristian-stan-vorbeste-despre-ce-se-intampla-pe-raul-ialomita

Edilul Pucioasei a explicat că, Barajul este ”pregătit” pentru o serie de investiții care vizează inclusiv punerea în siguranță a acestuia, iar reproșul pe care îl face celor de la Apele Române este acela că nu au reușit să facă dezbaterile publice pe acest subiect important ”mai vii”.

  •  ”Este un proiect întârziat, ca mai toate proiectele din România! Vorbim de un proiect care pune în siguranță o investiție care, altfel, ar putea crea probleme”!
  • ”Derularea investiției s-ar putea suprapune cu modernizarea DJ 712 sau mai grav sau și mai mult cu modernizarea DN71 și atunci o să vedem haosul ce se va întâmpla pe străzile din jurul orașului nostru”!

Astăzi, la fix 50 de ani de la inaugurare, Lacul de acumulare de la Pucioasa este în proporție de 85% colmatat. Toate verificările și expertizele făcute permanent de cei de la Apele Române ne-au arătat că există și un risc de a se sparge o anumită parte din digul din partea dreaptă in sensul de curs al râului Ialomița.

Le dau dreptate colegilor mei care și-au exprimat un punct de vedere pe acest subiect pentru că, într-adevăr, un disconfort imens a fost creat tuturor celor din sudul județului, însă, necesitatea realizării acestei investiții nu poate fi contestată de nimeni. Poate că momentul a fost foarte prost ales, și nu mă refer din punct de vedere electoral, ci al celor care folosesc apa din râul Ialomița în agricultură și în alte scopuri. Acolo, da, recunosc faptul că timingul nu a fost unul extraordinar, însă, cei de la Apele Române ne-au spus că, în decembrie, acest proiect trebuie finalizat, altfel, se pierd banii și este vorba de peste 80 de milioane de lei pentru care acest proiect nu înseamnă doar decolmatarea parțială a lacului de acumulare, dar și punerea în siguranță a investiției prin realizarea unor praguri de fund amonte în zona Fieni, plus niște investiții de regularizare a râului Bizdidel. Este o investiție complexă în jurul orașului Pucioasa care pune în siguranță și creează premizele de a avea în continuare sursa de apă potabilizabilă a orașului în siguranță. Această sursă a fost înlocuită cu sursa de apă potabilizabilă din microcentrala MHC4 a celor de la WaterPower (...)

Ceea ce se întâmplă astăzi la Pucioasa creează un disconfort tuturor celor din aval de noi, dar este o investiție absolut necesară! Lucrurile s-au precipitat, îmi pare foarte rău pentru cei care au avut de suferit. Trebuie să înțelegeți că investiția nici măcar nu a început. Îi asigurăm pe toți cei afectați că vom urmări cu atenție tot ceea ce se întâmplă în așa fel încât să nu apară probleme suplimentare. Singurul lucru pe care îl reproșez este timing-ul, poate că golirea barajului trebuia realizată mai demult... ”. Constantin Ana a mai precizat că nu exclude ca și alte cantități de mâl să fie antrenate în perioada următoare de căderile de precipitații.