Miercuri, 29.05.2019, UAT Orașul Pucioasa a semnat la sediul instituției două contracte de finanțare în cadrul POR 2014 - 2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Domeniul de intervenţie 7.1, pentru proiectele:

 

1. „Modernizare și amenajare peisageră în zona centrală a stațiunii balneoclimatice oraș Pucioasa”

Prin implementarea proiectului, se vor realiza următoarele obiective:

- dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru turismul balnear din stațiunea balneoclimatică Pucioasa, respectiv reabilitarea a 1,112 km de drum, cu o suprafață de 16.360 mp;

- amenajarea a 26.840,61 mp de suprafețe spații verzi (din care un parc în suprafață de 25.984,00 mp și o grădină în suprafața de 856,61 mp) în stațiunea balneoclimatică Pucioasa;

- modernizarea a 2.073,00 mp de suprafață destinată recreării/agrementului (pentru sport) în stațiunea balneoclimatică Pucioasa;

Valoarea proiectului: 22.478.322,30 lei din care, cota de cofinanțare a UAT Orașul Pucioasa este de 2%.

Durata de implementare: 48 luni

 

2. „Creare zonă de agrement "Moțăianca" în stațiunea balneoclimatică oraș Pucioasa”

Proiectul își propune să promoveze combinarea turismului balnear tradițional cu turismul de „wellness”, astfel încât, treptat, să fie incluse noi posibilități de petrecere a timpului liber în stațiune, prin plimbări pe străzile reabilitate/modernizate, activități de tip sportiv, odihnă și joacă în locuri dedicate acestor activități, astfel încât să fie atrași turiști și pentru segmentul de sănătate combinată cu relaxarea, valorificându-se astfel potențialul natural al stațiunii, respectiv bioclimatul „de cruțare” (cum este numit în limbaj de specialitate) al stațiunii, bioclimat benefic persoanelor cu rezerve funcționale epuizate, convalescenților, hiperreactivilor, persoanelor cu boli nervoase, reumatice sau pulmonare etc.

Investiția are 3 părți mari: creare parcare, modernizare drum și creare loc de agrement.

Valoarea proiectului:  19.987.759,69 lei din care, cota de cofinanțare a UAT Oraș Pucioasa este de 2%.

Durata de implementare: 48 luni

La eveniment, au participat alături de primarul Constantin Ana, Liviu Mușat – directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia,președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea,  vicepreședintele Alin Manole.
Cele două proiecte de la Pucioasa au fost depuse în anul 2017 și s-au clasat pe primele două locuri din totalul celor 6 câte au fost depuse la nivelul Regiunii Sud Muntenia. 


Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a mulțumit directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, echipelor de implementare și consilierilor locali pentru susținerea de care s-a bucurat în depunerea și aprobarea acestor proiecte. De altfel, în prezent, Primăria Pucioasa are în derulare un număr de 15 proiecte cu finanțare europeană.

"Cele două proiecte aduc un real plus stațiunii noastre. Este convingerea mea și a echipei pe care o conduc (...) Vrem să-i redăm stațiunii strălucirea de odinioară și s-o facem cu adevărat o stațiune balneoclimatică. Cele două proiecte sunt doar o mică parte din strategia noastră de a deveni atractivi pentru turiști și pentru locuitorii din zonele învecinate", a explicat primarul  Constantin Ana.
Vă felicit pe toți cei care ați fost părtași la reușita acestor proiecte (…)  În fiecare localitate din județul Dâmbovița s-a întâmplat ceva. Există unul, două, trei, cinci sau zece șantiere deschise și lucrurile acestea contează pentru comunitate. Cred că, în ceea ce privește infrastructura educațională, județul Dâmbovița poate fi catalogat ca un exemplu de bună practică. Avem pe OUG 28/2013 – 112 proiecte în infrastructura școlară. Avem pe Axa deschisă pe POR cred, cele mai mari și cele mai frumoase proiecte de modernizare a două școli din municipiul Târgoviște – Școala Nr. 13 și Școala nr. 8. Avem foarte multe grădinițe, foarte multe creșe, care au beneficiat și beneficiază de finanțare, fie că vorbim de finanțarea prin ADR Sud Muntenia sau prin AFIR. Lucrurile acestea cred că trebuie să înceapă să conteze și pentru cei care vor beneficia de ele, pentru că este într-adevăr un decalaj destul de mare de la ideea de proiect până aceasta ajunge să fie implementată și finalizată. De aceea, fac apel la locuitorii județului să înțeleagă că nu se poate face totul peste noapte sau într-un singur mandat(…) În ceea ce privește decalajul care separă localitățile din România de cele din vestul Europei, avem cu toții de învățat și avem de muncit foarte mult. Sigur că este un moment important că semnăm aceste proiecte, dar când ajungem să le implementăm sau să le inaugurăm, foarte puțină lume știe câtă zbatere, câtă muncă, câte ore poate de nesomn și de consum nervos, intelectual, există în spatele celor care le implementează”, a spus președintele CJD, Alexandru Oprea.
Până în momentul de față, s-au depus 1165 de proiecte în regiunea noastră, proiecte care însumează o valoare de aproape 8 miliarde de lei. Dintre acestea, 216 aplicații, deci în jur 20% sunt implementate în județul Dâmbovița, fie că vorbim de proiecte din mediul privat, fie că vorbim de proiecte din administrația locală. Aceste aplicații au o valoare de peste 1,5 miliarde lei(…) Se constată că județul Dâmbovița este peste media regională. Sunt convins că aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit (…)Vreau să vă spun că ne gândim la soluții să finanțăm cât mai multe dintre aceste aplicații. La nivelul Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, chiar săptămâna viitoare, vom redacta o adresă pe care o vom transmite tuturor membrilor consiliului, cu propunerea ca toate proiectele pentru care nu se găsesc fonduri în Programul Operațional Regional să fie preluate, în măsura în care se suprapun activitățile eligibile și alte condiții în acel fond de investiții din OUG 114. Noi credem că aceste proiecte merită să fie finanțate, mai ales că pentru ele s-au cheltuit resurse și mai ales s-au luat avize. Ele au un grad de maturitate care ar fi păcat să nu fie valorificat în folosul comunităților. Sperăm ca Ministerul Dezvoltării să dea curs acestei propuneri”, a arătat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.