Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) a găzduit, astăzi, 19 noiembrie 2019, seminarul de informare, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, privind promovarea oportunităților de finanțare existente în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 (Regio).
Alături de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentată de președintele Alexandru Oprea și vicepreședintele Alin Manole, la întâlnire au mai participat primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, ai Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească”, ai Școlii Speciale Târgoviște și direcțiilor de specialitate din cadrul CJD, dar și ai altor instituții implicate în derularea proiectelor europene.
Directorul ADR a adus în atenție o situație generală a proiectelor cu finanțare europeană, depuse în exercițiul financiar 2014 – 2020, la nivel de regiune, dar și la nivelul județului Dâmbovița.
Astfel, în Dâmbovița, în acest exercițiu financiar, au fost depuse 218 proiecte, în valoare de 1.910.033.450,78 lei. Numărul contractelor semnate până la data de 14 noiembrie 2019 se ridică la 120, valoarea acestora fiind de 793.008.609,46 lei. Alte 50 de proiecte se află încă în evaluare.
Până în acest moment, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, s-au depus aproximativ 1200 de aplicații, din care peste jumătate s-au concretizat în contracte de finanțare. (…) În ceea ce privește împărțirea pe județe, cred că este important să fixăm locul pe care județul Dâmbovița îl ocupă, evident că acesta este, așa cum am fost obișnuiți, unul fruntaș, 220 de aplicații provin din Dâmbovița, cu un total de aproape 2 miliarde de lei, ceea ce vă situează pe locul 2 dintre județele regiunii, după județul Prahova, dar înainte de județul Argeș, la o distanță considerabilă, ca valoare a proiectelor atrase. (…) În ceea ce privește administrația, de departe județul Dâmbovița este pe primul loc, la infrastructura de transport, cu 5 aplicații depuse, din care trei sunt contracte de finanțare, semnate. Nici un alt județ din regiune nu are trei contracte semnate. Și la infrastructura educațională, cu 38 de aplicații, județul Dâmbovița este tot pe locul întâi dintre județele regiunii, pe următorul loc aflându-se Prahova, cu 23. La infrastructura socială ( de sănătate), cu cele 16 aplicații depuse, județul Dâmbovița se află pe locul al doilea. (…) Vreau să felicit administrația Dâmbovițeană pentru modul în care s-au desfășurat aceste activități, în anul 2019, și trag speranța că 2020 va aduce concretizarea tuturor acestor proiecte pentru beneficiarul final, cetățenii acestui județ, dar și semnarea de noi contracte”, a declarat Liviu Mușat.

Primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a mulțumit ADR pentru sprijinul acordat, subliniind că administrația face eforturi pentru a putea atrage cât mai multe fonduri.

Pentru noi, ca administrație locală a unui municipiu cum este Târgoviștea, este foarte importantă sursa de finanțare de care discutăm acum, care asigură o parte importantă din bugetul pentru investiții. (…) În acest moment, deja avem depuse zece cereri de finanțare, fără a discuta de Centura Municipiului Târgoviște, din care sunt semnate 4 contracte de finanțare, iar toate aceste proiecte sunt în faza de execuție.”

"Eu nu mă lupt pentru mama! Mă lupt pentru orașul nostru!"


Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a făcut și el o prezentare a activității de atragere de fonduri „trei ani noi am dus o luptă imensă pentru a nu rata absolut nicio axă. (…) Noi am accesat absolut toate proiectele posibile și sunt mândru să spun că, împreună cu echipa mea, am reușit să depunem 16 proiecte europene și dintre localitățile care au sub 20 000 locuitori, suntem pe primul loc în țară. Dacă toate aceste proiecte vor fi aprobate și eu cred că vor fi, vom avea o sumă atrasă de peste 3 mii de euro, pe cap de locuitor, ceea ce este imens. Am terminat evaluarea la 10 proiecte și avem semnate 9 contracte de finanțare, iar 2 proiecte sunt în lucru (...) ca sumă totală cred că am depășit 50 de milioane de euro”.

Edilul nu s-a dezis nici de această dată și a scos în evidență problemele  pe care le întâmpină administrația locală legat de birocrația  implementării proiectelor.

"Este o așteptare pe care sincer nu mă gândeam că trebuie să o suport eu și locuitorii orașului Pucioasa, dar aceasta este legislația, condițiile în care noi și cei de la ADR lucrăm. Aceștia sunt timpii de așteptare, iar populația trebuie să înțeleagă că un proiect, din momentul lansării până la finalizare, poate să dureze și 7 ani de zile. Nu trebuie să ne mințim, asta este realitatea la noi în țară (...)Singura noastră șansă este absorbția banilor europeni (...) Acești bani nu-i primeam fără sprijinul ADR-ului care este un tampon pentru mine în lupta cu AM POR-ul pentru acești bani. OI-il (organismul intermediar)  este cel care ne sprijină și lucrurile ar fi trebuit să fie la fel și la București, la Ministerul Dezvoltării, dar parcă nu luptăm pentru noi. Lucrurile sunt destul de greoaie și sper ca următorul exercițiu financiar să discutăm direct cu ADR Sud-Muntenia fără a mai avea un organism deasupra noastră, cum este AM POR-ul. Vă dau un exemplu proiectul din Lunca Ialomiței cred că a stat un an la ei. După ce au făcut toate verificările și evaluările mi l-au întors de nenumărate ori și nu au vrut să-l semneze până nu am ajuns să amenințăm cu instanța. Așa ceva nu se poate! Eu  nu mă lupt pentru mama! Mă lupt pentru orașul nostru!" , a mai spus Ana. 

La finalul prezentării, președintele CJ, Alexandru Oprea a tras câteva concluzii.

Este o întâlnire care a mai avut loc în alte trei județe din regiune. În ceea ce ne privește, UAT-urile din județul Dâmbovița, acestea ocupă un loc fruntaș, în ceea ce privește scrierea și accesarea acestor proiecte (…) Cred că este onorantă poziția ocupată de județul Dâmbovița, referitor la atragerea fondurilor europene. Sunt remarcabile eforturile făcute de colegii mei din administrația locală. După cum s-a discutat și astăzi, aici, există o procedură greoaie birocratică (…) această perioadă de implementare de multe ori durează, sperăm într-o simplificare a legislației, o procedură mai suplă în ceea ce privește achizițiile publice. Îi mulțumim domnului director Liviu Mușat, pentru sprijinul constant pe care ni l-a oferit ca administrație județeană, sprijin pe care l-a acordat și unităților administrativ-teritoriale din județ, care au scris proiecte, care sunt foarte multe”, a spus Oprea.