Î N T R E B A R E

 

 

Adresată: Domnului Dănuț ANDRUȘCĂ, Ministrul Economiei

De către : Cezar-Florin PREDA, deputat PNL de Dâmbovița

Obiectul întrebării: Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște

 

 

Stimate domnule ministru,

 

Dacă nu am asista astăzi la o nouă decădere determinată de managementul defectuos și nepăsarea incalificabilă a decidenților, am putea vorbi de epopeea acestui combinat.

Dar nu, după aproape 50 de ani de existență tumultoasă, va deveni ușor-ușor istorie, ca multe alte combinate românești care puteau fi salvate, dar au fost lăsate pradă intereselor. O altfel de istorie și interese incompatibile cu economia românească.

Pe scurt, 1970 – uzină strategică. 1975 – 10.000 de angajați, oțeluri aliate, înalt aliate și speciale folosite la construcția Centralei de la Cernavodă. 1990 – societate comercială pe acțiuni, management defectuos, producție redusă. 2000 – profit, retehnologizare, piețe de desfacere și AVAS decide vânzarea. 2002 – semnat contractul de privatizare-secretizat și astăzi. Preț mic, datorii eșalonate, scutiri de la plata penaltăților și întârzierilor, încălcarea condițiilor de privatizare – oameni dați afară. 2005 – două secții închise, prețuri de achiziție supraevaluate, lipsă piață de desfacere, pierderi însemnate. 2007 – statul încetează monitorizarea post-privatizare. 2008 – singura instalație certificată de NATO dispare din combinat, profit. 2012 – are loc vânzarea combinatului. 2013 – cerere de intrare în insolvență, concedieri, datorii mari la statul român. După preluarea combinatului, a fost reluată producția cu mână redusă de lucru.

Unde suntem astăzi? Asistăm în continuare la demolarea Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște și la protestele puținilor angajați rămași care cer nimic mai mult decît protecție.

Domnule ministru, sunteți la început de mandat și în fața multor probleme. Consider că una dintre ele o reprezintă și cea semnalată, atât din perspectivă economică cât și umană, motiv pentru care, vă rog, să îmi comunicați următoarele:

- Care este viziunea dumneavoastră cu privire la statutul și situația COS Târgoviște?

- Există o pârghie legală la îndemâna ministerului pe care îl conduceți pentru ca ceea ce a mai rămas să poată fi folosit în interesul statului român?

- Care este soarta combinatului, ce se va întâmpla cu salariații și ce se mai poate face pentru ca acesta să rămână o emblemă a orașului?


Solicit răspuns scris.

 

 

Cu deosebită consideraţie,

Cezar-Florin PREDA

Deputat PNL de Dâmbovița