Percheziţii de amploare în Bucureşti şi în Ilfov. Un număr de 35 de profesori au fost duşi la audieri, fiind acuzaţi că au beneficiat de gradaţii de merit după ce au cumpărat documente false care să le ateste participarea la cursuri şi simpozioane.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov au făcut luni patru percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa şi au adus la sediul poliţiei pentru audieri, 39 de persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune, într-un dosar în care cadre didactice au cumpărat documente false, care să le ateste participarea la cursuri şi simpozioane, în vederea obţinerii gradaţiilor de merit.

"La data de 19 noiembrie  a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Ilfov, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiului Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi au vizat locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals", anunţă Poliţia.

Persoanele în cauză, doi bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani, sunt bănuite că în perioada 2013-2017, ar fi falsificat şi vândut mai multe documente, în baza cărora peste 35  de cadre didactice, din cadrul mai multor instituţii de învăţământ din Judeţul Ilfov, ar fi  beneficiat de gradaţii de merit.

Unii dintre profesori şi educatori erau din Şcoala gimnazială nr 3 Buftea şi de la Şcoala nr 1 Ciolpani.

Doi dintre cei implicaţi în vânzarea diplomelor ar proveni de la o universitate privată, unul de la Şcoala Gimnazială nr 1 Ciolpani şi unul  de la Asociaţia Europeană pentru Promovarea Excelenţei în Educaţie şi Cercetare.

Prejudiciul total cauzat este de peste  1.090.000 de lei.