Ministerul Turismului a pus în dezbatere publică forma finală a Legii turismului, ca urmare a discuțiilor și consultărilor cu operatorii și reprezentanții domeniului. 

Noua lege a turismului prevede îndatoriri obligatorii ale agenților economici din domeniu, față de turiștii care le calcă pragul.

Aceștia sunt acum obligați să protejeze turiștii cât și bunurile acestora, în caz contrar riscând amenzi de peste 30.000 de lei.

Operatorii economici din turism vor trebui să informeze turiștii cu privire la oferta și serviciile pe care le prestează. O altă obligație este cea a protejării turistului atât în incinta hotelului, cât și în timpul cât acesta este plecat în excursiile oferite de respectivul operator, conform normelor pentru ghizii de turism.

Noile prevederi îi obliă pe operatori  „să protejeze bunurile turiştilor aflate în structurile de primire turistică administrate, depuse spre păstrare în case de valori sau încăperi special amenajate, împotriva deteriorării sau furtului şi să garanteze despăgubirea acestora în cazul apariţiei unor prejudicii, prin asigurarea la societăţi de asigurare”.

O altă schimbare e legată de site-urile de turism care promovează unităţi de cazare neclasificate. Administratorii site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spaţii de cazare au obligativitatea de a nu promova anunţurile pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.Amenzile pentru  astfel de fapte au crescut substanţial.

 

 Guvernul a modificat legea turismului pentru a permite verificările incognito

O măsură în plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare este cea tip mystery guest. Practic, inspectorii de control de la Ministerul Turismului vor putea efectua controale fără să-şi decline identitatea până la sfârşitul controlului pentru a beneficia de o experienţă reală a oricărui turist.

Potrivit statisticilor, numărul turiștilor s-a dublat anul acesta față de anul trecut.