Festivalul Artelor Spectacolului Târgoviște, Babel, a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul organizat de Teatrul Tony Bulandra susținut de Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgoviște se desfășoară în perioada 03 – 09 iunie, iar  tema care va reuni sub cupola sa toate spectacolele și manifestările culturale este „Imagine”.

Astăzi, conducerea Teatrului Tony Bulandra a ținut conferință de presă cu ocazia acestui eveniment.

Unul dintre principalele puncte de atracție este parada Babel ce va avea ca temă nunta.

"Vom avea nuntă ca la români, coreană, algeriană, fiecare țară va veni cu costumele populare specifice. Sper ca lumea să iasă să vadă tărășenia... Nu se dă nimic la final, este o paradă care te lasă cu buza umflată, e o nuntă fără băutură și mâncare. Ideea aceasta cu nunta este un fel de sărbătoare a orașului, un fel e a sărbători  împreună cu cei din oraș, în comunitate", a spus directorul Teatrului, Mihai Constantin Ranin.

Conceptul de „imagine” a cucerit lumea contemporană. Cuvintele s-au topit în fața forței cadrelor care se succed cu rapiditate pe toate mediile online și a tuturor instantaneelor artistice culese din lumea largă. Adesea, spectatorii pot alege să meargă la un spectacol doar dacă i-au cucerit pozele făcute în timpul lui, uneori chiar fără să se intereseze asupra echipei artistice sau a subiectului abordat.

Întrebarea este cât de mult poate teatrul, odată o artă a cuvântului, să se adapteze domniei imaginii? Am ales să aflăm la cea de-a IX-a ediție a Babel FAST, prin producțiile selectate care vin din țări precum: Cehia, Polonia, Rusia, India, Italia, Belgia, Grecia, Croația, Germania, Bulgaria, Spania, Austria, Coreea de Sud și Lituania.

Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște, BABEL, s-a născut din dorința de a reda orașului aura pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost reședința domnească a Țării Românești și a reprezentat un reper politic, economic și cultural.

Mitul biblic al turnului Babel capătă înțelesul dorinței omului de a cunoaște Absolutul, de a atinge perfecțiunea din care el însuși este o „bucățică”. Totodată, Babel este momentul zero al diversității. Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă sau din betonul care a devenit principalul mediu înconjurător, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească. Exprimarea artistică este limba sufletului în al cărei dicționar apar mereu noi și noi cuvinte.

 Fast-ul cultural îmbracă Teatrul „Tony Bulandra” pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului. Este acel tip de fast (a se citi fie „strălucire”, fie „repede”) cât să îi determine pe spectatori, pe participanți, pe invitați și, nu în ultimul rând pe organizatori, să-i spună clipei: „Zăbovește încă, ești atât de frumoasă!”