O delegație a Comisiei Europene, condusă de Kostas Niafas, a efectuat, astăzi, 5 iulie a.c., alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia o vizită în localitatea Potlogi, prilej cu care a fost organizată o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul de implementare a Programului Operațional Regional 2014 – 2020 la nivelul regiunii. Evenimentul a avut loc în urma întâlnirii Comitetului de Monitorizare, organizat, la Pitești, în data de 4 iulie 2019.
Totodată, în prezența directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, a președintelui Consiliului Județean, Alexandru Oprea, a vicepreședinților Luciana Cristea și Alin Manole, a europarlamentarului Rovana Plumb, a șefului Serviciului Gestionare Program din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Luiza Radu, a parlamentarilor de Dâmbovița și a consilierilor locali și județeni, au fost semnate 5 contracte de finanțare pentru proiecte ce vor fi realizate în localitățile Bezdead, Răcari, Vișina, Nucet și Moreni.

Valoarea celor 5 proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanțare se ridică la 22 de milioane de lei.

În prezent, în regiunea Sud Muntenia, s-au înregistrat 1170 de proiecte  prin care sunt solicitare fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul județului Dâmbovița, au fost depuse de solicitanții de fonduri Regio 216 aplicații, având o valoare solicitată de peste 1,5 miliarde de lei.38 de proiecte înregistrate în cadrul Axei prioritare 10 solicită fonduri de aproximativ 357 de milioane de lei, iar cele 12 proiecte depuse în cadrul Axei prioritare 3 au o valoare solicitată de circa 120 de milioane de lei.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița le-a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru vizita efectuată în județ.

Am avut onoarea să fim gazda Comitetului de Monitorizare a Programului, în cadrul căruia s-au discutat lucruri importante despre actualul POR. Pe lângă analiza stadiului programului, s-au luat hotărâri importante despre actualul program și, evident, despre programul care va începe. Am profitat de această ședință a Comitetului de Monitorizare, care a avut loc în Regiunea Sud Muntenia, la Pitești, pentru a face invitația de a vizita și Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Le mulțumesc pentru prezență domnului Liviu Mușat, director al ADR Sud Muntenia, doamnei Rovana Plumb, fost ministru al fondurilor europene, celorlalți parlamentari prezenți.

"Vom avea o vară foarte scurtă și va trebui să ne axăm foarte mult pe impulsionarea beneficiarilor de a veni cu cereri de rambursare pentru anul acesta. Vă asigur că județul Dâmbovița, cu cele 1,5 miliarde de lei proiecte depuse va fi unul din locurile în care vom pistona să avem cereri de rambursare. Pe de altă parte, vom începe activitatea  de planificare pentru perioada 2021-2027. Va trebui să pregătim din timp proiecte serioase așa încât începutul programului viitor deja să ne prindă cu proiecte cu un grad de maturitate considerabil și să putem să le depunem imediat ce programele vor fi lansate", a precizat directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat.

La rândul său, europarlamentarul Rovana Plumb a subliniat importanța accesării de fonduri europene.

"Sper ca toate proiectele care au fost depuse pe fonduri europene pentru județul Dâmbovița să fie evaluate și să intre în finanțare. Cred că trebuie să grăbim puțin ritmul, dacă se poate, domnul director. Aș face un apel la dumneavoastră în ceea ce privește încurajarea de a încadra, conform legii, și personal  suplimentar... Vă rog să aveți toată încrederea că toate colegele și colegii europarlamentari vă  vor acorda tot sprijinul  astfel încât să putem să realizăm obiectivele pe care ni le-am propus în ceea ce privește absorbția (...) Faptul că educația este prioritară la nivelul Guvernului este demonstrat, astăzi, prin proiectele care se vor semna, pentru că, într-adevăr, atât școlile noastre, cât și grădinițele din România, au nevoie de finanțare astfel încât ele să corespundă standardelor europene. Domnul președinte Oprea ne-a dat lista cu școlile din Județul Dâmbovița, în ceea ce privește dotarea la nivelul standardelor europene. Mai sunt 25 de școli; astăzi se semnează un contract pentru o școală, deci rămân 24, iar o parte dintre ele sunt prevăzute a fi finanțate prin fonduri europene și, bineînțeles, de la bugetul de stat, astfel încât copiii noștri să beneficieze, în școli, de standarde europene în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară”, a declarat europarlamentarul, Rovana Plumb.

La evenimentul de la Palatul Brâncovenesc Potlogi au participat și parlamentarii Pro România, senatorul Adrian Țuțuianu și deputata, Oana Vlăducă.