Cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur” a ajuns la final.


Evenimentul  dedicat celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc s-a dovedit și în acest an unul de înaltă ținută. Organizatorii sunt preocupați de promovarea Romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. 

Astăzi, organizatorii și membrii juriului au susținut o conferință de presă în care au vorbit la superlativ despre festival, au rememorat momente dragi și au pus accent pe importanța promovării acestui gen muzical autentic românesc.

"A fost o ediție greu de jurizat", a precizat directorul Festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu. "Cei care n-au luat premii anul acesta sunt foarte aproape de a urca pe podium la edițiile viitoare. Sunt boboci de crizantemă", a spus Alina Mavrodin care a adăugat că toți concurenții ar trebui să plece de la Târgoviște cu sentimentul de învingători. 

"Romanța începe să prindă rădăcini și să formeze ambasade în  zone istorice ale țării de unde va încuraja participarea tinerilor soliști (...) Chiar și finaliștii sunt învingători, însăși participarea în concurs a finaliștilor este de mare onoare artistică și vor primi toți diplome de participare care nu reprezintă ceva formal. Trebuie să contaminăm cât mai mulți artiști cu spriritul romanței. Orice artist român care se respectă și care are o inimă în loc de bolovan își va dori să cânte sau mcar să încerce să se apropie de acest gen muzical de patrimoniu. ".

Atmosfera elegantă, poetică, rafinată a fost lăudată de membrii și de președinții celor două jurii, Alexandru Pugna secretar de stat în Ministerul Culturii (secțiunea Interpretare) și compozitorul Jolt Kerestely (secțiunea Creație).

Programul din această seară 

 • GALA LAUREAŢILOR
 • partea I: Concursul de Interpretare
  (orchestra „Dor Românesc”, dirijor Ștefan Cigu), prezentatori: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
 • partea a II-a: Concursul de Creaţie
  (orchestra „Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu), prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu

 

 • Recital „Patrimoniul romanței”, interpretă Alina Mavrodin Vasiliu - „Romanțe de aur” lansate la concursurile de creație

 

Pauză – evenimente editoriale și discografice:

 • Omagiu Corifeilor Romanței - eveniment realizat cu sprijinul Fundației HENRY MĂLINEANU
 • lansare CD „Sergiu Cioiu – Pur și simplu”

 

 • Concert extraordinar „Comori ale Romanţei”
  Invitați: Matilda Pascal Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling, Brio Sonores (Chișinău)
 • Recital „Poeme printre romanțe" - susținut de actorul Silviu Biriș și harpista Cristina Munteanu.

Momente poetice între recitalurile invitaților

Acompaniază: Orchestra Dor Românesc, dirijor Ștefan Cigu
Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu

 

Director artistic
al Festivalului „Crizantema de Aur”,
Alina Mavrodin Vasiliu

 

 

 

Acompaniază orchestrele „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu şi „Romanţa” - dirijor Lucian Vlădescu;
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova. 
Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM. 
Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu;
Miruna Ionescu şi Silviu Biriş.

Co-producător: TVR.
Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR.
Scenografia: Alin Gavrilă.
Producător TVR al evenimentului: Maria Tănase Marin.
Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.
Sponsorii ediţiei a 52-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”:
Sponsor oficial: COTNARI;
Sponsori: Fundaţia „Henry Mălineanu”; Eurogas Prescom SRL ; Adelle Style.


Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.
Evenimentul se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. 
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova, precum și în redifuzare pe TVR Internațional și TVR Moldova.