Problemele apărute în desfășurarea lucrărilor la proiectul șoselei de centură a municipiului Târgoviște au fost analizate pe larg miercuri, într-o conferință de presă, convocată de primarul Cristian Stan.

Constructorul nu a făcut mai nimic!

"Astăzi, cum se întâmplă de ceva timp, constructorii care sunt în relații contractuale cu administrația locală, nu se găsesc pe amplasament. Lucrul acesta nu îl spun numai eu , ci îl spune și dirigintele de șantier, care ne-a transmis o serie de adrese în acest sens. Plecând de la această situație și având în vedere venirea sezonului rece, la solicitarea dirigintelui de șantier, am activat o clauză din contractul de execuție potrivit căreia, în situația în care constructorii nu execută lucrările de punere în siguranță a amplasamentului și lucrările care vizează protejarea lucrărilor deja efectuate, atunci beneficiarul are posibilitatea ca, pe banii constructorilor, să realizeze aceste lucrări, constructorii fiind obligați să plătească (...) Nu puteam să asistăm pasiv la distrugerea lucrărilor care au fost deja executate și, mai ales, nu puteam să asistăm pasiv la pericolul pentru circulația auto și pietonală, în condițiile în care constructorul nu a făcut mai nimic din ceea ce era de făcut, nici măcar pe zona de semnalizare rutieră", a arătat primarul Cristian Stan.

"Din punct de vedere juridic, acești constructori care au lucrat foarte puțin sau deloc încearcă acum să evite plata unor daune , plata unor penalități de întârziere care decurg de la 1 decembrie și sunt destul de mari, 65 000 de lei/zi. Dintr-odată sunt foarte activi în adrese, dintr-odată spun că are probleme proiectul, contractul. Sunt aspecte pe care le ridică acum pentru prima dată și pe care ar fi trebuit să le ridice în momentul în care ar fi întâmpinat problemele.  Sigur că , pe anumite zone, nu aveau ce probleme să întâmpine pentru că nu s-au apucat de lucrări. Târgoviștenii cunosc și văd foarte bine ce s-a lucrat și, mai ales, ce nu s-a lucrat la șoseaua de centură", explică edilul.

Nu suntem dispuși să facem niciun pas înapoi!

El a atras atenția că constructorilor că primăria nu va face niciun pas înapoi și nu este dispusă la niciun fel de negociere.

"Nu suntem dispuși să cădem la învoială pe niciun aspect.Obligația de a finaliza șoseaua de centură era a Asocierii.Municipiul Târgoviște și-a achitat în termen toate obligațiile de plată rezultate din situațiile de lucrări acceptate de ingineri și confirmate la plată, motiv pentru care nu avem niciun fel de culpă în derularea acestui contract.Am discutat cu constructorii și le-am spus în nenumărate rânduri că va veni un moment în care vor da socoteală pentru ceea ce se întâmplă pe centură. Ori n-au luat în serios acest lucru, ori au considerat că vor găsi înțelegere la primărie astfel încât să fie bine pentru toată lumea, adică să se prelungească termenul, să se suspende, eventual, pe perioada de iarnă, iar la primăvară să vedem noi ce mai facem.Lucrurile nu stau deloc așa. Repet, nu suntem dispuși să facem niciun pas înapoi, așa cum n-am făcut nici la Complexul de natație sau la PIDU A, deși, dacă e să mă raportez la acei constructori, e o diferență extraordinar de mare între implicarea de care au dat dovadă ei și cei care s-au făcut că lucrează la centură."

Toate sumele care vor trebui restituite către Ministerul Dezvoltării vor fi puse în sarcina constructorilor!

Stan apreciază că acești constructori trebuie să suporte consecințele faptului că nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale.

"Vom solicita și noi rezilierea contractului, nu înainte de a mai curge un termen, astfel încât nivelul penalităților să ne permită, măcar în parte, recuperarea unor prejudicii.În situația în care vor fi probleme legate de contractul de finanțare pe care îl avem acum în derulare, toate sumele care vor trebui restituite către Ministerul Dezvoltării vor fi puse în sarcina constructorilor. Probabil, de aici există și o anumită disperare a acestora. Nu vom face decât să apărăm interesul Municipiului Târgoviște."

"Sunt zeci, sute de procese verbale, de solicitări punctuale pe care eu le-am făcut pentru realizarea lucrărilor și cărora nu li s-a dat curs.Sunt zeci de recunoașteri din partea liderului de asociere care, în fața noastră, și consemnat de procesele verbale, a spus că nu are bani, că nu poate să lucreze și că, dacă ar fi avut resursele necesare, ar fi terminat acest proiect. Toate aceste documente  vor fi puse la dispoziția instituțiilor abilitate pentru a proteja interesele municipiului Târgoviște și a recupera prejudiciul", a mai subliniat edilul.

Primarul spune că, în momentul de față, se execută lucrările de montare a parapetului la Podul de la Valea Voievozilor.

"S-a montat deja, în mare măsură, parapetul rutier. Se lucrează la parapetul pietonal. Dacă vremea nu va fi foarte urâtă, până la sfârșitul săptămânii, tot ceea ce înseamnă cale de rulare și măsuri de siguranță seva încheia. Va mai fi de turnat și asfaltat trotuarul. Tot la solicitarea inginerului s-a procedat și la alte lucrări".