Autoritățile județene l-au primit joi, pe ambasadorul Irlandei în România, Excelența Sa Derek Feely, care a venit însoțit de Liviu Buzilă, atașat comercial.

Discuțiile dintre oficialități au vizat cunoașterea celor două părți, în condițiile în care este pentru prima dată când Excelența Sa se află în vizită oficială în județul Dâmbovița.

În acest sens, președintele Alexandru Oprea, în cadrul unei prezentări succinte a județului Dâmbovița, a supus atenției principalele obiective și domenii de interes existente la nivelul județului. Au fost făcute precizări cu privire la potențialul județului Dâmbovița, îndeosebi în domeniile economic, turistic și educațional, președintele Alexandru Oprea supunând atenției deschiderea județului Dâmbovița către eventuale colaborări cu parteneri din Irlanda: „I-am prezentat domnului ambasador oportunitățile de investiții existente în județul Dâmbovița. I-am spus că suntem deschiși la orice potențială relație de colaborare între instituții, între entități din județul Dâmbovița și entități din Irlanda. Ne-am arătat disponibilitatea de a dezvolta aceste relații și de a asigura o prezență mai activă a investitorilor din Irlanda în județul Dâmbovița”.

 

E.S. Derek Feely s-a declarat interesat de cele prezentate, de potențialul județului Dâmbovița și a municipiului Târgoviște și a menționat faptul că se va asigura ca investitorii irlandezi să afle de toate oportunitățile existente. De asemenea, a precizat faptul că, în prezent, companiile irlandeze sunt interesate să dezvolte, în România, afaceri în domeniul IT, deși sunt multe alte domenii în care există posibilitatea ca, în viitor, să fie puse bazele unei colaborări bilaterale avantajoase. În principal, este vorba despre turism, educație și agricultură: „Din ce în ce mai multe companii se orientează către piața românească, deschizând birouri în orașele din România. Scopul vizitei mele în județul Dâmbovița este acela de a îmbunătăți profilul și imaginea companiilor irlandeze pe piața românească și de a identifica oportunități de colaborare între companiile din Irlanda și cele din județul Dâmbovița. Există multe similitudini între economiile noastre și sunt foarte multe domeniile în care putem colabora, precum: agricultura, produse alimentare, IT (domeniu de care Irlanda este foarte interesată să-și stabilească prezența pe piața românească), educație, turism”.

 

 

Programul ambasadorului Irlandei în județul Dâmbovița cuprinde atât scurte vizite la două obiective turistice și culturale din municipiul Târgoviște, respectiv la Muzeul de Istorie, gazdă a expoziției „Aurul și Argintul Antic al României”, și la Ansamblul Monumental Curtea Domnească, cât și o întâlnire cu autoritățile locale, la Primăria Târgoviște.

 

Pe parcursul acestei zile, E.S. Derek Feely a purtat discuții și cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița și a făcut o scurtă vizită și la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște.