Senatorul Iancu Caracota anunță că PNL va ataca la CCR tăierea pensiilor private obligatorii, dacă PSD și ALDE vor respinge inițiativele liberalilor de revenire la un nivel de cotizare care să nu afecteze viitoarele pensii!

 

"PNL se vede nevoit să atace la CCR tăierea pensiilor private obligatorii, dacă PSD și ALDE vor respinge inițiativele noastre de revenire la un nivel de cotizare care să nu afecteze viitoarele pensii. În actuala sesiune parlamentară PNL va avea o serie de inițiative, printre care se vor afla și două propuneri referitoare la OUG 79 privind transferul contribuțiilor și OUG 82 privind Pilonul II de pensii. Altfel spus, PNL va acționa pe cale parlamentară pentru corectarea acestor acte normative, iar în cazul în care solicitările noastre nu vor fi acceptate, atunci cele două acte normative vor fi atacate la Curtea Constituțională", se arată într-un comunicat de presă al senatorului liberal.

 

"PNL a făcut până în acest moment demersurile necesare pentru stoparea celor două Ordonanțe de Urgență, însă ele s-au lovit de refuzul lui Victor Ciorbea. În acest sens, PNL a solicitat Avocatului Poporului atacarea acestor ordonanțe la CCR, oferind argumente juridice solide, dar Victor Ciorbea nu a dat nici un semn că va întreprinde vreun demers în acest sens.

 

Pe termen scurt, Ordonanța de Urgență nr. 79 privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a produs deja efecte negative, salariile grefierilor scăzând deja cu aproximativ 500 de lei, iar alte categorii de angajați vor fi și ele afectate în următoarea perioadă.

 

Pe termen lung, Ordonanța de Urgență nr. 82 privind Pilonul II de pensii va produce efecte mult mai grave dacă va rămâne în vigoare. Potrivit ultimelor studii economice, statul român va putea asigura pe termen mediu și lung doar o pensie derizorie. Un român care va ieși la pensie peste 30 de ani va primi de la stat circa 25% din ultimul salariu, iar în aceste condiții pensia privată obligatorie va deveni indispensabilă unui trai decent. PSD și ALDE nu s-au gândit la nivelul de trai al viitorilor pensionari (astăzi tineri care aduc beneficii bugetului național), ci doar la calculele economice de moment care să acopere deficitul de fonduri din sistemul public de pensii", se mai precizează în document.