Deputații au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind implementarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”.

 

"Am votat astăzi Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT”.

Având în vedere caracteristicile fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase imediate, mai ales din cauza timpului redus de anticipare cu care se pot emite mesajele de avertizare, a fost nevoie de îmbunătățirea metodelor de diseminare și transmitere în timp real a mesajelor importante către populație și prevenirea producerii de pierderi de vieți omenești.

În aceste condiții, am adoptat astăzi cadrul normativ care asigură implementarea Sistemului de avertizare a populației – ”RO-ALERT”-, bazat pe tehnologii moderne din domeniul comunicațiilor și tehnologiei informațiilor.

Precizăm că sisteme similare și-au dovedit utilitatea și eficiența în S.U.A. și în unele state membre U.E. (Olanda, Lituania, Franța, Germania, Belgia).

Sistemul RO-ALERT presupune multiple avantaje față de sistemele actuale după cum urmează:

  • transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

  • transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

  • afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară o intervenție a utilizatorului;

  • repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;

  • recepționarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate in roaming;

  • acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul RO-ALERT va fi implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.) și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale I.G.S.U. și structurilor subordonate acestuia.

De asemenea, ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități, fapt ce va duce la salvarea de vieți omenești, limitarea accidentelor și pagubelor materiale", spune Claudia GILIA, deputat PSD, președinte OFSD Dâmbovița.