Falimentul administrațiilor locale este iminent, avertizează senatorul liberal Iancu Caracota.

Parlamentarul susține că acest lucru se va datora eșecului revoluției fiscale și a OUG-ului care le permite primăriilor să utilizeze excedentul bugetar pentru cheltuieli cu personalul.
"Guvernul a luat săptămâna trecută o decizie care mai bate un cui în coșciugul administrațiilor locale,  îndatorate oricum foarte mult. Executivul a aprobat o Ordonanță de Urgență care lasă libertatea primăriilor să se împrumute excesiv  pentru a-și susține activitatea, în mod special să utilizeze excedentul bugetar pentru cheltuieli cu personalul.
 Altfel spus, Ordonanța permite primăriilor să nu respecte limita de îndatorare și să contracteze, pentru 2018 și 2019,  împrumuturi de la Trezorerie în valoare totală de 500 milioane lei.
 
Decizia Guvernului este un semnal îngrijorător pentru că aceasta a fost precedată în 2017 de alte două ordonanțe care au avut același scop: să ofere primăriilor noi posibilități de a se împrumuta de la stat. Așadar, în martie 2017  Guvernul permitea primăriilor să ceară împrumuturi din veniturile obținute de stat din privatizare pentru proiecte susținute de la buget sau pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri ale UE, iar în noiembrie 2017 primăriile au mai primit de la Palatul Victoria dreptul de a împrumuta 88 milioane de lei pentru a acoperi asigurarea încălzirii în sezonul rece, dar și corecțiile financiare impuse la proiectele europene. 
 
Generozitatea Guvernului PSD-ALDE  față de primării nu ar fi fost un fapt criticabil, însă toate aceste trei Ordonanțe de Urgență din perioada martie 2017 - martie 2018, nu fac decât să supraîndatoreze administrațiile locale și așa aflate în dificultate din cauza lipsei veniturilor. Acestea fiind un cadou otrăvit, întrucât estimărilor oficiale arătau că 30% dintre unitățile teritorial admninistrative se află în pragul falimentului ca urmare a datoriilor acumulate în baza creșterilor salariale nesustenabile din anul precedent.
 
Așa cum am spus în nenumărate rânduri,  PNL a propus o soluție de finanțare a administrațiilor locale, însă aceasta a fost respinsă  în Parlament, fără nici un fel de remușcare, de Coaliție. Propunerea noastră viza completarea bugetelor primăriilor grav afectate de introducerea noilor măsuri fiscale ale Guvernului PSD-ALDE  cu o cotă  de 100% din impozitul pe venit. Mai mult, acum în Parlament există un proiect de lege susținut de PNL, care vine în sprijinul autorităților locale și unde se propune  ca un procent de 80% din fiecare redevenţă minieră cuvenită bugetului de stat să fie transferat autorităţii locale pe al cărei teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea. Din cei 80%, 55% să revină bugetului local al judeţului şi 25% bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Cu toate acestea, nici această soluție nu este susținută de PSD-ALDE.  
Vedem că PSD și ALDE preferă să împrumute administrațiile  și să le supraîndatoreze, crescându-le dependența de bugetul stat, în loc să ofere soluții legislative prin care bugetele acestora să fie alimentate cu fondurile necesare investițiilor și susținerii cheltuielilor zilnice.
Atrag atenția Guvernului că prin soluțiile oferite nu va mai putea evita falimentul administrațiilor locale, acestea în lipsa un venituri reale la bugetele lor - nu vor putea plăti împrumuturile și astfel vor  intra în faliment. Singura soluție de evitare a colapsului administrației locale este acceptarea inițiativelor legislative mai sus menționate", explică senatorul PNL, Iancu Caracota.