Congresul PSD din 10 martie se anunță unul extrem de tensionat și asta nu doar din cauza candidaturilor depuse. 

O primă bătălie extrem de dură se va da pentru funcția de secretar general al PSD. Aici, Liviu Dragnea îl va susține pe Marian Neacșu, iar din partea opozanților va candida Codrin Ștefănescu. În ultima perioadă, relația dintre Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea a fost una extrem de tensionată și este de așteptat ca la Congres situația să bubuie.

Codrin Ștefănescu a fost primul lider PSD care i-a cerut lui Liviu Dragnea să dea explicații pentru relațiile cu ”statul paralel” și chermezele de la vilele SRI. Dacă, în cadrul Congresului, Codrin Ștefănescu își va contura discursul pe această temă, atunci Liviu Dragnea nu va mai putea evita o explicație publică și va trebui să explice partidului ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Al doilea război cu miză mare este funcția de președinte executiv. Aici, Liviu Dragnea o va susține pe Viorica Dăncilă, iar din partea opoziției vor candida Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu. Chiar dacă lucrurile sunt aproape rezolvate și funcția îi va reveni Vioricăi Dăncilă, discursul Ecaterinei Andronescu de la Congres va fi unul cu potențial exploziv. În ultimele ședințe ale PSD, Ecaterina Andronesu a atras atenția asupra unor probleme din PSD și este de așteptat ca la Congres să aibă un discurs pe tema unui proiect de țară, dar și să tragă un semnal de alarmă asupra scăderii în sondaje a PSD.

O bătălie importantă se va da și la București. Aici, organizația condusă de Gabriela Firea îl susține pentru funcția de vicepreședinte pe Robert Negoiță, în timp ce Liviu Dragnea îl susține pe Daniel Florea. Sursele noastre susțin că este posibil ca Daniel Florea să se retragă din cursă, la solicitarea lui Dragnea. Retragerea ar putea avea loc la Comitetul Executiv de astăzi.

Nici în zona de Sud lucrurile nu sunt mai calme. Competiția va fi dură între Șerban Valeca, favoritul lui Liviu Dragnea și Adrian Țuțuianu, reprezentantul puternicei grupări a ”Baronilor din Sud”. După acest Congres există riscul ca relația între Liviu Dragnea și această grupare să se rupă definitiv.

Toate aceste bătălii ar putea fi tranșate, pentru moment, de către Liviu Dragnea. Pentru viitor, însă, liderul PSD va coaliza o opoziție puternică împotriva lui, lideri importanți ai partidului, care sunt pregătiți de o bătălie de uzură, dusă cu tactici de gherilă. Ne putem aștepta ca, în viitor, Liviu Dragnea să aibă parte de o opoziție tot mai puternică în PSD și, după cum ne arată istoria, niciun lider al acestui partid nu a rezistat mult timp în funcție cu o aripă dizidentă extrem de puternică împotriva lui.

stiripesurse.ro