DECLARAŢIE POLITICĂ

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

 

 

Stimați colegi,

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată, în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Trebuie să conștientizăm cu toții că autismul este o tulburare de comportament, mai frecventă decât cancerul, diabetul sau sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, iar din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. Deşi prevalenţa autismului este foarte mare, cercetătorii încă fac eforturi să descopere cauzele autismului. Procesul este dificil din cauza faptului că simptomatica este diferită la fiecare pacient, lumea științifică fiind de acord că responsabili de autism sunt mai mulți factori, simultan. 

Ceea ce numim generic autism, reprezintă de fapt o multitudine de tulburări din spectrul autismului, un grup de dizabilităţi de dezvoltare care pot cauza deficienţe  de comportament și de comunicare, cu repercusiuni în comportamentul social al copilului diagnosticat. Tulburarea apare mai des la băieți, decât la fete. Cu sprijinul potrivit, însă, mulți dintre acești copii pot duce o viață normală. 

 

Stimați colegi,

În România, sute sau poate chiar mii de copii cu tulburări din spectrul autismului rămân, încă, fără diagnostic, de cele mai multe ori din cauza faptului că părinții cunosc foarte puține  lucruri despre acest subiect. Intervine adesea și stigmatizarea socială a acestor familii care preferă să izoleze copilul de societate. De aceea, este foarte important orice efort de conștientizare făcut de fiecare dintre noi. 

Salut preocupările Guvernului PSD – ALDE și ale premierului Viorica Dăncilă, în sprijinul familiilor și asociațiilor de profil. Guvernul PSD – ALDE are în vedere, pentru prima dată în România, un pachet complex de sprijin pentru copiii diagnosticați cu autism,  sindrom Down, boli rare sau nevăzători, cu scopul integrării lor, mai ușoare, în societate. 

Sunt convinsă că adoptarea unui asemenea pachet de sprijin va crește nu numai șansele lor de a duce o viață normală, ci și numărul copiilor diagnosticați.



 

Deputat,Holban Georgeta Carmen