Gestul primarului PSD al orașului dâmbovițean Pucioasa, Constantin Ana, acela de a semna petiția „Fără penali în funcțiile publice” a generat reacții, inclusiv din partea conducerii organizației județene a partidului din care face parte.

 Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana,  a semnat petiția „Fără penali în funcțiile publice” duminică, și și-a asumat public gestul.  Ana și-a îndemnat și alți colegi de partid să facă același lucru.

„Am fost contactat de aceşti tineri pentru o discuţie legată de iniţiativa pe care ei o susţin. M-au intrebat dacă le răspund solicitării de a semna iniţiativa de modificare a Constituţiei “Fără penali in funcţii publice”. Am acceptat pe loc! De aici şi ţinuta pentru care îmi cer scuze! Dar discuţia a fost mult mai complexă. Mi-ar plăcea ca stimabilii domni (plus o domnişoara) să relateze întreaga discuţie, pentru ca din punctul meu de vedere a fost vorba de mult mai mult decât despre o semnătură”, a spus Ana.

 

Astăzi, conducerea PSD Dâmbovița s-a delimitat de gestul edilului și, mai mult, prin vocea președintelui Adrian Țuțuianu a anunțat că subiectul va fi luat în discuție în forurile statutare ale partidului.

 

"Am luat act de afirmațiile primarului orașului Pucioasa, Ana Constantin, cu privire la semnarea unei petiții pe care o promovează membrii și activiștii USR. Față de acest aspect, se impun următoarele precizări:

 

  • Gestul domnului Ana Constantin este unul personal. Poziția sa nu reprezintă poziția Organizației Județene Dâmbovița a Partidului Social Democrat, care nu girează acțiunile politice ale adversarilor săi. PSD Dâmbovița rămâne consecvent actelor normative adoptate în sesiunea parlamentară încheiată recent, prin care s-au adus modificări legislației privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, Codului penal și Codului de procedură penală.

 

  • Condițiile de acces în funcții publice și de demnitate publică sunt reglementate de lege, noțiunea de „penal” nefiind statuată juridic. Ea este folosită agresiv doar ca un pretext de discreditare a Partidului Social Democrat, coaliției de guvernare și a liderilor săi.

 

  • Reafirmăm, în acord cu reglementarea constituțională și europeană, faptul că nicio persoană nu este vinovată atâta timp cât nu a fost condamnată definitiv printr-o hotărâre judecătorească (a se vedea și Directiva europeană 343/2016 privind prezumția de nevinovăție, transpusă recent în legislația internă prin proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală).

 

  • Acțiunea domnului Ana Constantin, precum și declarațiile din jurul acesteia, vor face obiectul analizei în forurile statutare de conducere ale partidului în perioada imediat următoare. Gestul său este unul de natură a crea confuzie în interiorul partidului și electoratului Partidului Social Democrat, lucru pe care îl considerăm inacceptabil", a arătat Țuțuianu.

    Constantin Ana nu a dorit să comenteze reacția conducerii PSD Dâmbovița. Rămâne de văzut dacă se va recurge  la măsura excluderii sale din PSD.
  • UPDATE: Constantin Ana a răspuns totuși, pe pagina sa de facebook, cu sarcasm la poziția conducerii organizației. "În toată agitația și tensiunea din jurul meu am primit un sfat: E momentul să îmi acord titlul de "Cetățean de onoare al orașului"!😁😁😁 , a notat Ana, făcând aluzie la gestul recent al colegului de partid, primarul comunei Pietroșița, devenit celebru după ce și-a acordat titlul de cetățean de onoare.