Referendumul pentru modificarea Constituției României va avea loc pe 6 și 7 octombrie 2018. Demersul are la bază o inițiativă cetățenească și este sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică.  

Inițiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie», a raportului dintre «familie» și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie.

"Am văzut diferite luări de poziție pe tema întrebării la care românii vor răspunde la referendum: "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament"? Din punctul meu de vedere este o întrebare legitimă, la obiect, și se referă strict la modificarea articolului 48  din Constituției fără a lăsa loc de alte interpretări. Orice alte luări de poziție nu fac decât să abată discuția de la tema referendumului și să introducă teme false în societatea românească. Am văzut de asemenea opinii conform cărora tema referendumului este în afara preocupărilor sociale. Mă întreb cum ar putea fi în afara acestor preocupări o inițiativă cetățenească semnată de 3 milioane de români. Cum poate fi în afara preocupărilor societății o inițiativă care este dezbătută zilnic și care tinde să polarizeze societatea?

Este vorba despre o temă foarte importantă, la fel ca și exercițiul democratic, adică referendumul organizat  și fundamentat pe această preocupare. Am văzut, de asemenea, o  tendință de boicot a acestui instrument democratic care este referendumul. Asta mai ales din acea parte a societății care altădată condamna absenteismul la urne. Cred că acest dublu discurs, dictat evident, de anumite interese, va fi taxat d români și că prezența la referendum va fi suficientă pentru validarea acestuia fără probleme.

Eu merg la referendum și vă îndemn și pe dumneavoastră să mergeți", spune deputatul PSD, Carmen Holban.