Partidele politice încasează cu generozitate bani de la bugetul statului drept subvenție. Sume importante intră în vistieria formațiunilor politice parlamentare, fără ca cetățenii să afle pe ce au cheltuit banii primiți.

 

În luna ianuarie, partidul care a încasat cei mai mulți bani este PSD care a primit subvenție de la bugetul statului 7.597. 299 lei, PNL- 3.480.796 lei, USR-1.023.607 lei, ALDE-756.587 lei,  PMP-492.650 lei și UNPR 20.316 lei.

"E imoral ca partidele politice să ia de la bugetul statului undeva la 35-36 de milioane de euro anual", a spus senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu, luni, într-o conferință de presă.

În legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale – Legea nr. 334/2006 -, activităţile partidelor politice pot fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, adică banii publici strânși de ANAF de la românii plătitori de taxe, accize și impozite.

Aceste ajutoare de stat de zeci de milioane de euro nu se returnează dacă sunt folosite după anumite criterii stipulate în Legea 334/2006.

Unul dintre amendamentele la legea bugetului de stat pe care formațiunea condusă de Victor Ponta intenționează să le facă se referă chiar la reducerea subvențiilor acordate partidelor politice parlamentare.

"Am fost șeful unei organizații județene importante. Timp de 20 de ani cât am stat în PSD, organizația județeană nu a primit vreodată vreun leu din subvenția de la bugetul statului (...) Atenție, nu o să spunem că trebuie eliminată integral subvenția, în condițiile în care am schimbat modul  de finanțare a competițiilor electorale (și cred că a fost bine), dar trebuie să revenim  la ceea ce prevedea bugetul înainte de 2016, adică o sumă mult mai mică, mai puțin de jumătate din cât se acordă astăzi. Vă mărturisesc faptul că n-am știut niciodată câți bani  sunt și  în ce direcție merg, n-am avut niciodată un raport complet și e vina noastră, a tuturor celor care am stat la acea masă (...) Nu mi-am putut vreodată închipui că se cumpără mașini cu banii din cotizații, că se închiriază vile  cu 19-20.000 de euro pe lună,  că se închiriază elicoptere, avioane private. E treaba AEP și a Curții de Conturi să verifice destinațiile pe care le-au luat aceste sume. Vă repet, niciodată în 20 de ani cât am fost eu în PSD, nu am avut un leu de la centru, nici în campaniile electorale, nici în afara lor, pentru a susține activitatea de partid", a arătat senatorul.