Situația economică se înrăutățește vizibil, a declarat miercuri, la Târgoviște, președintele PNL, Ludovic Orban. El a atras atenția asupra riscului apariției unei noi crize economice.

Orban a descris în termeni apocaliptici starea actuală din economia românească.

"Pe analiza datelor INS și analiza execuției bugetare pe primele trei luni sunt câteva lucruri care se văd și care ne îngrijorează și care conțin în sine germenii unei posibile crize economice. Creșterea dezechilibrelor economice, deficitul comercial  pe primul trimestru este mai mare decât deficitul comercial pe primul trimestru al anului trecut. Deficitul bugetar cu 1 miliard de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Încasările bugetare au scăzut  față de 2018 și oricum sunt mult sub nivelul planificat. Fondul de pensii, în legea bugetului asigurărilor sociale, era prevăzut să aibă un excedent de peste 2 miliarde de lei. Le-am spus din capul locului la dezbaterea legii asigurărilor sociale de stat că este o minciună gogonată, că sunt cifre aranjate frumos, cosmetizate din pix și iată că, pe primul trimestru, se vede minciuna lor. Nu numai că nu avem un excedent la fondul de pensii ci avem un  deficit de 1, 4 miliarde. Au reușit să bage și fondul de sănătate în deficit fără să aducă vreo îmbunătățire a actului medical (...) Nu au luat nici cea mai mică măsură pentru a echilibra economia. În continuare aplică aceleași politici idioate fără nicio noimă (...) 

Situația este dramatică în economie! Minciuna lor gogonată în care și-au construit bugetul pe o creștere economică de 5,5 % este demontată clar de datele și previziunile organismelor internaționale. Toate motoarele de creștere economică sunt gripate. Anticipăm riscul  apariției unei crize economice, reducerea, chiar dispariția creșterii economice până la sfârșitul acestui an", a  arătat Ludovic Orban.