Rovana Plumb nu are nicio șansă să fie comisar european, este de părere senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu. 

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a fost aleasă, miercuri, într-un post de vicepreşedinte al grupului socialiştilor din Parlamentul European.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea i-a promis public Rovanei Plumb, în timpul mitingului de la Târgovişte, că o va susţine pentru o funcţie de comisar european. După încarcerarea lui Dragnea, noua echipă de conducere a partidului, dominată de Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu, i-a înlăturat din funcţii pe toţi apropiaţii fostului preşedinte PSD.

Potrivit legii, România are dreptul să trimită la Bruxelles un nou comisar european, cu mandat limitat, până în toamnă, când se va instala noua Comisie Europeană.

"Funcția asta de vicepreședinte al grupului este o chestiune de algoritm (...) Doamna Dăncilă poate propune pe oricine, problema este dacă domnul Weber va accepta candidatul propus de doamna Dăncilă, pentru că și la nivel european se fac jocuri de natură politică.  Suficient, de exemplu, ca domnul Iohannis să aibă o discuție cu domnul Weber și să-i spună că nu e mulțumit de propunerea făcută de guvernul României (...)  Rovana Pauker Plumb nu are nicio șansă să ajungă comisar european", a declarat Țuțuianu, joi, într-o conferință de presă.

Fiecare Guvern al statelor UE desemnează un comisar european, însă, importanţa portofoliilor e decisă prin lobby politic şi negocieri între principalele forţe din Parlamentul European: PPE (dreapta), PES (socialişti) şi ALDE - En Marche, grupul politic creat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, din care  va face parte şi Alianţa USR-PLUS. În acest moment, România deţine Dezvoltarea Regională, prin comisarul Corina Creţu. Dezvoltarea Regională e unul dintre portofoliile extrem de râvnite la Bruxelles, datorită bugetului imens : aproximativ 352 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Guvernul Dăncilă revendică portofoliul Transporturilor, unde premierul intenţionează  să-l propună pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.   A doua opţiune pentru Guvernul Dăncilă e portofoliul pentru Extindere şi politică de vecinătate, deţinut în acest moment de austriacul Johannes Hahn, comisar aflat la al doilea mandat. Varianta Vioricăi Dăncilă pentru acest portofoliu e fostul lider PSD Mircea Geoană, cu care a discutat săptămâna trecută, la Guvern, susţin sursele citate. Pe locul trei în ordinea preferinţelor ar fi Agenda Digitală, post deţinut în acest moment de reprezentantul Bulgariei. Varianta României pentru acest portofoliu ar fi Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, schimbat din Guvern la insistenţele lui Liviu Dragnea chiar înainte ca România să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Dacă nu va obţine funcţia de comisar, Victor Negrescu va ajunge eurodeputat, însă trebuie să aştepte ieşirea Marii Britanii din UE, când României îi va reveni un loc în plus în Parlamentul European.