Proiectul Legii prevenției a fost adoptat săptămâna trecută de Guvern și urmează să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.

Deputatul PSD, Oana Vlăducă a vorbit, luni, într-o conferință de presă, despre elementele principale ale legii, arătând că cei doi piloni ai proiectului de act normativ sunt crearea legislației necesare pentru educarea și informarea operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

Elementele principale ale legii:

1) Nicio amendă la o firmă, fără o acțiune premergătoare de prevenție.

2) Oamenii de afaceri vor avea la dispoziție un termen de maxim 3 luni pentru a-și corecta greșelile.

3) Sancțiunile se aplică doar dacă o contravenție a fost constatată de două sau mai multe ori în 3 ani (dacă antreprenorul nu s-a conformat în termenul de 3 luni sau dacă repetă contravenție în termen de 3 ani).

"Legea trebuie să treacă repede prin parlament, pentru că este o lege care nu creează controverse, e așteptată de tot mediul de afaceri și a fost deja mult dezbătută în spațiul public. Trebuie să o trecem la fel de repede cum am procedat și cu cele 102 taxe eliminate la finalul anului trecut. Trebuie risipită confuzia că prevenția se aplică doar la contravențiile constatate la prima vizită și că la a doua se aplică sancțiuni chiar dacă e vorba de contravenții care nu au fost constatate anterior. Răspunsul e clar: sancțiunea se aplică doar pentru ACEEAȘI contravenție constatată de două sau mai multe ori în cursul a 3 ani. Prevenția se aplică pentru fiecare dintre contravențiile menționate în anexa actului normativ. Este un pas uriaș în construcția unui parteneriat între stat și mediul de afaceri. Se elimină percepția de sorginte sovietică potrivit căreia oamenii de afaceri ar prezumtivi infractori. Sperăm ca de acum încolo să nu mai vedem adrese oficiale cu target-uri de amenzi care trebuie încasate de agenții fiscali, înainte de a se stabili dacă cineva a încălcat legea sau nu. Scopul Legii este de a crește gradul de conformare voluntară. Nu se urmărește scăparea celor care nu respectă regulile, ci creșterea conformării voluntare. Cele 267 de contravenții ce vor fi supuse mecanismului prevenției sunt fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri, protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne", a explicat deputatul.