Modul în care urmează să fie repartizate  sumele din impozitul pe venit, aflate la dispoziția Consiliului Județean Dâmbovița unităților administrativ-teritoriale a încins spiritele pe scena politică dâmbovițeană.

Critic vehement pe acest subiect, senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România la nivel național, a semnalat în cadrul unei conferințe de presă, că fondurile au fost împărțite pe baza unor criterii netransparente, acuzând conducerea CJD de abuz.

"Este o gravă încălcare a legii, un abuz de care se face vinovată actuala conducere a CJD, dar și conducerea politică a PSD Dâmbovița care a ajuns, prin persoane care nu au nicio calitate în statul român, să gestioneze acești bani(...) Dacă mergem pe zone din județ, toți primarii care sunt apropiați de Corneliu Ștefan de data asta mai așteaptă. Exemple Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Runcu. În schimb, primesc bani consistenți Comișani, Cojasca, Gura Șuții, Ludești, Nucet, Odobești, Potlogi, Răscăeți. Sigur, proiectul de hotărâre va trece prin  Consiliul Județean, dar răspunderea și politică și penală aparține celor care promovează asemenea lucruri", a arătat Țuțuianu.

După semnalul tras de liderul Pro România a apărut și reacția liberalilor dâmbovițeni, prin intermediul unui comunicat de presă.

"P.S.D. Dâmbovița dovedește încă o dată în plus că nu a priceput nimic din palma pe care a primit-o pe 26 MAI 2019 din partea dâmbovițenilor.
A venit clipa în care, în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița se vor repartiza sumele din cote defalcate din impozitul pe venit reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean Dâmbovița, adică 28.492.000 RON.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dl Alexandru Oprea a încercat să puncteze câteva criterii după care vor fi repartizate sumele – număr de locuitori, cofinanțări pentru proiectele depuse pe PNDL sau grad de colectare.
Din păcate, voința de echilibru a Președintelui CJD a fost înfrântă la partid, acolo unde i-a fost „sugerată” o altă alocare a banilor, pe criterii exclusiv politice prin voința d-nei Președinte Rovana Plumb.
În continuare, reprezentanții PSD în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița au demonstrat încă o dată că pun interesele propriului partid deasupra intereselor dâmbovițenilor, ignorând cu bună știință și cu rea credință nevoile stringente ale comunităților locale.
Modul discreționar în care au fost alocate localităților sumele din impozitul pe venit demonstrează că singurul criteriu luat în calcul a fost “culoarea” politică a edililor și performanțele electorale înregistrate de acestia în contul PSD, nicidecum prioritățile edilitare ale localităților.
Este periculos și scandalos, în egală măsură, modul în care
d-na Rovana Plumb – Președinte PSD-Dâmbovița înțelege să-și folosească funcția prin intermediul dl Alexandru Oprea – Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița pentru a încerca să-și fidelizeze primarii colegi de partid de care știe bine că are nevoie în interminabilele lupte și scandaluri interne, dar și în perspectiva alegerilor prezidențiale.
Consecințele în plan administrativ sunt extrem de grave, multe unități administrativ teritoriale fiind nevoite să amâne investiții importante pentru comunitățile respective.
Este limpede că PSD nu înțelege absolut deloc ce înseamnă democrația și singura speranță care le mai rămâne dâmbovițenilor sunt alegerile care urmează", se arată în document.

La rândul său, și conducerea CJD a venit cu o serie de explicații pe subiect.

"Conform Legii nr. 50/2019, privind bugetul de stat, art. 6, alin 2, suma de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean, se repartizează către unitățile administrativ-teritoriale, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile din județ nu le pot finanța din venituri proprii. În conformitate cu aceleași prevederi legale, această sumă trebuie repartizată de consiliul județean în cursul anului 2019. Bugetul Consiliului Județean Dâmbovița a fost aprobat la data de 24 aprilie 2019, când au fost repartizate și sumele necesare pentru funcționarea unităților administrativ-teritoriale iar, în ședința extraordinară ce va avea loc în data de 19 iulie 2019, va fi repartizată suma aflată la dispoziția consiliului județean. Pentru știința sa de carte, fac precizarea că data de 19 iulie se află în cursul anului 2019.

În ceea ce privește repartiția sumelor, subliniez că aceasta a avut la bază atât solicitările unităților administrativ-teritoriale (solicitări cifrate la aproximativ 1.600 milioane lei, complet nerealiste), cât și numărul de proiecte ce necesită finanțare, derulate de acestea, dar și gradul de colectare a veniturilor proprii și excedentul financiar existent la data de 31 decembrie 2018. Referitor la formula de repartizare a sumelor, acest subiect se va dezbate în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul CJD, pentru a lua măsurile ce se impun", spune șeful administrației județene, Alexandru Oprea, care dă asigurări că repartiția se va face după o analiză corectă, astfel încât să răspundă nevoilor comunităților dâmbovițene.