Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiți?

Restructurarea financiară ”cu posibile ștergeri de datorii” adoptată pe 01 august 2019, printr-o ordonanță de urgență este justificată de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, ca fiind necesară în scopul recuperării unor datorii restante la bugetul de stat, lucru cu care nu pot fi de acord.

Am convingerea și îmi asum ceea ce spun, că adoptarea măsurii amnistiei fiscale va încuraja zona de evaziune fiscală prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici. Consider că avem obligația față de toți românii, nediferențiat, să fim corecți și transparenți. Avem obligația să venim în sprijinul persoanelor fizice și a mediului de afaceri cu măsuri care să încurajeze contribuabilii să fie onești în relația cu statul. Dacă noi suntem cinstiți cu ei și ei vor fi la rândul lor cinstiți cu noi. Pentru că noi, fiind într-un parteneriat la guvernare, reprezentăm în acest moment, alături de PSD, Statul. Și nu mă pot lăuda, așa cum face ministrul Teodorovici, cu această măsură fiscală cu efecte negative evidente, cu dezavantaje și inechități față de contribuabili onești.

Este imperios să avem în vedere adoptarea de măsuri prin care să se recunoască efortul depus de cei care nu au acumulat datorii. Când, cum și de ce s-a putut ajunge ca unele companii să acumuleze datorii foarte mari la bugetul de stat, în timp ce altora la primele datorii către stat li s-au blocat conturile sau au intrat în proces de executare silită?
Este timpul să venim în sprijinul contribuabililor cu măsuri de stimulare a conformării benevole și de bonificare a tuturor celor care și-au plătit la timp taxele și impozitele.

Trebuie eliminată ideea că există companii de stat care au acumulat datorii, dar sunt considerate strategice sau că există societăți comerciale cu importanță strategică în economie și nu pot fi lăsate să nu funcționeze, fiindcă ar avea un impact semnificativ negativ din punct de vedere economic și social. NU! Nu așa! Dacă există un nivel ridicat de datorii la buget, care sunt practic de nerecuperat, este aproape imposibil ca prin această restructurare financiară, fie ea și calendaristică, să poată fi recuperat ceva parțial. Dacă au acumulat datorii de zeci de milioane de lei la buget, aceste societăți au probleme mari de profitabilitate și le putem considera în afara economiei și nicidecum strategice.

Astfel de decizii îi descurajează și dezavantajează pe cei corecți care plătesc întotdeuna la timp. Sumele trebuie executate, așa cum și băncile îi execută pe cei cu restanțe. Altfel: Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiți?

 

Președinte ALDE Dâmbovița
Ionel PETRE