Ministerul român de Finanţe a pus în dezbatere publică proiectul primei rectificări bugetare din 2019. Opoziţia reclamă tăierile în domenii cheie şi scăderea fondurilor pentru investiții.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Din opoziţie, deputatul liberal Cezar Preda spune că este un buget cu venituri supraestimate.

"Bugetul se va închide la fel ca în ultimii 30 de ani pe administrațiile locale.Toate guvernele au procedat identic pentru a se încadra în ținta de deficit!Diferența de abordare constă în faptul că acest guvern a crescut nesustenabil cheltuielile de personal (salarii,pensii) în detrimentul investițiilor. Peticeală!", a concluzionat liderul liberal.