Senatorul Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului, a avut joi o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru politică externă din cadrul Adunării Naţionale a Republicii Socialiste Vietnam, condusă de Nguyen Van Giau, preşedintele forului, prilej cu care şi-a exprimat aprecierea pentru dinamismul dialogului politic din ultimii ani.

"În cadrul dialogului, domnul senator Titus Corlăţean şi-a exprimat aprecierea pentru dinamismul dialogului politic din ultimii ani, amintind, în context, vizita în România, din aprilie 2019, a premierului Nguyen Xuan Phuc, care a reprezentat un moment istoric pentru relaţiile bilaterale", se arată într-un comunicat al Senatului.

Vicepreşedintele Senatului a evidenţiat interesul părţii române pentru consolidarea colaborării în plan economic şi pentru dezvoltarea schimburilor comerciale între cele două state, menţionând că acestea nu reflectă potenţialul existent.

Demnitarul român și-a exprimat speranţa că organizarea sesiunii a XVI-a a Comisiei mixte româno-vietnameze de cooperare economică (Bucureşti, 3 - 4 octombrie 2019) va fi un succes şi va contribui la identificarea complementarităţilor dintre economiile celor două state şi a modalităţilor de valorificare a cadrului juridic UE - Vietnam în domeniul comerţului şi al investiţiilor, în vederea amplificării schimburilor comerciale bilaterale. Corlățean a menţionat că România a reuşit menţinerea cu prioritate pe agenda UE a semnării Acordului de Liber Schimb (ALS) şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor (API) UE - Vietnam, concretizată la 30 iunie 2019, pe durata preşedinţiei române a Consiliului UE.

Titus Corlăţean a mai declarat că România va continua să susţină ratificarea rapidă a ALS de către Parlamentul European şi că, la nivelul instituţiilor responsabile din ţara noastră, se depun toate eforturile pentru ratificarea API într-un timp cât mai scurt. Totodată, în cadrul întrevederii, cele două părţi au abordat şi oportunităţile de cooperare în cadrul organismelor internaţionale din care fac parte. La întâlnire a fost prezent şi ambasadorul R.S. Vietnam în România, Dang Tran Phong. La întrevedere a mai participat şi preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Vietnam, deputatul Lucian-Eduard Simion, şi fostul ambasador al României în Republica Socialistă Vietnam, Valeriu Arteni.