Deputatul Corneliu Ștefan a depus  o interpelare adresată ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,  Vasile Daniel Suciu, privind nevoia urgentă de suplimentare a numărului de microbuze școlare pentru localitățile din județul Dâmbovița.

Obiectul interpelării: Suplimentarea numărului de microbuze şcolare pentru judeţul Dâmboviţa

 

Domnule ministru,

Situația dotării unităților administrativ-teritoriale din județul Dâmbovița cu microbuze școlare nu este una fericită. Constatăm că, de la an la an, parcul auto destinat transportului elevilor de acasă către instituțiile de învățământ și invers este tot mai învechit. Mașinile nu mai fac față cerințelor actuale și nici nu mai corespund din punct de vedere tehnic derulării acestei activităţi în condiţii normale de siguranţă. În plus, numărul de școlari care au nevoie de transport a crescut, pe fondul închiderii unităţilor de învăţământ care nu mai îndeplineau condițiile legale de funcționare.

Mai trebuie precizat și că părinții vor pentru copiii lor, pe bună dreptate, siguranță și confort în timpul transportului. Nu mai vorbim de faptul că spiritele s-au inflamat şi mai mult, pe fondul ultimelor evenimente tragice petrecute în România. Includem aici şi cazul din judeţul Dâmboviţa, de la Gura Şuţii, unde o elevă de 11 ani a fost răpită și omorâtă de un obsedat sexual în timp ce venea de la școală către casă pe jos. Cetățenii au devenit temători, nu mai doresc să își lase copiii la școală.

 

Domnule ministru,

Tocmai de aceea, este nevoie mai mult ca oricând să asigurăm condiții civilizate și sigure de transport pentru elevi. Nu este normal ca într-o țară europeană, copiii să mai fie nevoiți, în anul 2019, să parcurgă zilnic, pe jos, 4-5 kilometri sau mai mult, pentru a ajunge la școală, expunându-se în acest mod unor posibile pericole, aşa cum s-a întâmplat în cazul fetiţei de la Gura Şuţii.

 

Domnule ministru,

În urmă cu două luni, Instituţia Prefectului – Judeţul Dâmboviţa a solicitat suplimentarea numărului de microbuze şcolare cu 98 de vehicule. Până în acest moment, nu s-a primit niciun răspuns.

În acest context, vă rog să dispuneți alocarea unor fonduri financiare pentru achiziționarea de microbuze școlare moderne, confortabile şi cu un număr suficient de locuri, care să acopere necesarul pentru județul Dâmbovița. Menționez încă o dată, în multe localități, aceste mașini de transport elevi sunt învechite şi nu mai corespund din punct de vedere tehnic, autoritățile tolerându-le cu greu în trafic sau interzicându-le total.

Solicit răspuns în scris.