Vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean a propus convocarea comisiilor de Politică Externă și de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională, care să invite miniștrii Apărării și de Externe pentru a informa cu privire la evenimentele care se întâmplă în zona Orientului Apropiat. 

Miniștrii Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu au fost invitați la ședința de miercuri a comisiilor de Politică Externă și de Apărare din Senat, pentru a oferi informații despre Orientul Mijlociu, vicepreședintele Senatului Titus Corlățean afirmând că este un ansamblu complex și sensibil în regiune.

 Corlățean  susține că Parlamentul trebuie informat, pentru că este un ansamblu complex și sensibil în Orientul Mijlociu.
Ne interesează direct evoluțiile SUA-Iran-Irak, Siria, Liban, Israel, consecințele în planul securității regionale, politice și economice, prețul petrolului, terorismul”, a declarat  acesta pentru MEDIAFAX.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacție, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineții de miercuri, „ca represalii pentru atacul cu drone americane” asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.