Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a  fost  trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Vor rămâne fără pensii speciale parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil,aleşii locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

"Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor", a arătat deputatul PNL, Cezar Preda.