Ordonanța de urgență privind modificarea legislației electorale și reglementarea alegerilor anticipate a fost respinsă de Senat prin vot. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional. Votul din Senat a decurs astfel: prezenți 136 de senatori, 86 au votat pentru proiectul de lege care prevede respingerea OUG (PSD, UDMR, ALDE), iar 34 impotrivă (PNL si USR). Ședința Senatului a fost condusă de președintele interimar Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița. 

Au fost dezbateri aprinse, PSD și UDMR fiind vehement împotriva prevederilor Ordonanțe. PNL și USR au susținut OUG. 
OUG a fost dezbatută în procedură de urgență, dar a primit aviz negativ în Comisia Juridică. 
După votul din Senat, premierul Ludovic Orban a declarat că liberalii iau în calcul inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale în cazul în care şi deputaţii vor da un vot negativ asupra actului normative. 
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că ordonanţa de urgenţă privind anticipatele va fi respinsă şi la Camera Deputaţilor, iar prevederile care vizează votul în diaspora vor fi preluate într-un proiect de lege. Marcel Ciolacu consider și că alegerile parlamentare vor avea loc la termen. 
Actul normativ respins de Senat prevede, printre altele: numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori, trei zile de vot pentru diaspora. Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării. Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”. 
Se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți. 
Sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor. 
În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate. 
În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării. 
Guvernul a reglementat atât situația în care cele două perioade electorale, pentru locale și parlamentare se suprapun, însă cele două scrutine sunt organizate la date diferite, precum și situația  în care alegerile locale și parlamentare anticipate din 2020 ar urma să fie organizate în aceeași zi.